Principală  —  IMPORTANTE   —   Studiu: Într-o perioadă de șase…

Studiu: Într-o perioadă de șase luni după infecția cu SARS-CoV-2, aproximativ o treime din persoane au avut o tulburare neurologică sau psihiatrică

COVID-19 este asociat cu un risc crescut de tulburări neurologice și psihiatrice în cele șase luni de după diagnostic. Având în vedere dimensiunea pandemiei plus cronicitatea multor diagnostice și consecințele acestora (de exemplu, demență, accident vascular cerebral și hemoragie intracraniană), este posibil să apară efecte substanțiale asupra sistemelor de sănătate și asistență socială, se arată într-un studiu al The Lancet Psychiatry.

Studiul a implicat peste 236 de mii de pacienți, ale căror cazuri au fost comparate cu evoluția bolii celor care au avut gripă. Evaluarea a fost, de asemenea, determinată de severitatea cursului COVID-19, exprimată în spitalizare, internare în secția de terapie intensivă și leziuni cerebrale.

Ca urmare, oamenii de știință au calculat prevalența diagnosticelor de boli neurologice sau psihiatrice în următoarele șase luni – aceasta a fost de 33,6%. Dintre 14 tulburări diferite, cele mai frecvente au fost anxietatea (17%) și tulburarea afectivă (14%). Alte 6,5% prezintă tulburări după utilizarea substanțelor psihoactive, 5% – probleme de insomnie, 2% – un accident vascular cerebral ischemic și 0,7% – demență.

Majoritatea categoriilor de diagnostic au fost mai frecvente la pacienții cu COVID-19, decât la cei cu gripă sau alte infecții ale tractului respirator.

Experții notează că probabilitatea de a dezvolta complicații neurologice este mai mare, dacă o persoană a trecut mai greu prin infecția COVID-19 și a fost tratată în terapie intensivă, aceasta fiind de 46% în asemenea cazuri. Restul de 13% dintre cei chestionați au fost diagnosticați cu tulburări psihiatrice pentru prima dată.