Principală  —  Ediţia PRINT  —  Sportiv   —   Ales în echipa Franței: Un…

Ales în echipa Franței: Un moldovean va participa la Cupa Mondială de Fotbal pentru Amputați

Recent, Marian Sacacol a participat la Cupa Franței la Futsal pentru persoane cu dizabilități, unde a devenit dublu campion al Franței, împreună cu echipa

Moldoveanul Marian Sacacol participă, în componența echipei Franței, la Cupa Mondială de Fotbal pentru Amputați din acest an. Evenimentul, la care se vor întrece echipe din 24 de state, se va desfășura în Mexic, între 23 octombrie și 5 noiembrie curent. 

Marian Sacacol locuiește de peste un an și jumătate în Franța.  Pe timpul aflării sale în R. Moldova, a participat la numeroase competiţii internaţionale – în Rusia, în Ucraina, la cele de nivel european şi mondial, iar anterior, a activat în calitate de profesor de cultură fizică. Şi-a început activitatea pedagogică la Liceul „Elena Alistar”, din Chişinău, unde a rămas până în 2008. După aceea, s-a lăsat de învăţământ şi şi-a continuat cariera în fotbal, la Dinamo Bender. A antrenat copiii, apoi a trecut la echipa de fete. În 2011, s-a reîntors la baştină, în raionul Ungheni, unde iarăşi a fost profesor, antrenând şi echipa sportivă de fete din Ungheni. „Am adunat rezultate destul de bune – locurile I, II şi III la campionatul R. Moldova de junioare, categoria 14-16 ani”, spune Sacacol.

Acum, sportivul își face antrenamentele  în regiunea pariziană și merge adesea în turnee de nivel regional în Franța. „Am rezultate bune. Recent, am participat şi la Cupa Franţei. Am obţinut ce mi-am dorit. Cei de aici au contat pe mine – începeam meciurile printre primii cinci jucători. Acum, sunt bucuroşi de ceea ce reuşim să facem împreună”, conchide el.

Citiți și: A plecat din Moldova şi a devenit campion al Franţei la fotbal în cârje

Fotbalul pentru persoane amputate a fost lansat oficial în 1980, la Seattle, de către un american, Sir Don Bennett, căruia în urma unui accident, i-a fost amputat un picior. Primul turneu internațional de fotbal pentru amputați a avut loc la Seattle, Washington, SUA în 1984.

Sursa foto: Fb/Equipe Française de Football pour Amputés