Principală  —  IMPORTANTE   —   Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor…

Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare. Maia Sandu: „Zeci de ani am fost constrânși să ne solidarizăm cu călăii şi să uităm victimele. Aceste timpuri trebuie să dispară”

Astăzi, 23 august, este marcată Ziua europeană a comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare, precum nazismul, stalinismul, regimurile fasciste și comuniste. În acest sens, mai mulți politicieni, printre care și lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, dar și liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase au venit cu un mesaj.

În mesajul președintei Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, amintește că decizie de a declara ziua de 23 august drept Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare a fost aprobată anul trecut de către guvernul pe care l-a condus.

„Anul trecut, guvernul pe care am avut onoarea să-l conduc a declarat ziua de 23 august drept Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare şi autoritare, decretând-o drept zi de doliu naţional”, susține Maia Sandu.

Potrivit Maiei Sandu, prin această măsură s-a dorit să se pună bazele reconcilierii naționale, întemeiate pe spiritul de toleranță și respect reciproc, și să se aducă un omagiu tuturor concetățenilor noștri care au căzut victime nevinovate ale regimurilor ce promovau disprețul față de viața umană, față de libertățile individuale și drepturile omului.

„Regimurile fasciste şi comuniste, nazismul şi stalinismul n-au ţinut cont de limba, religia şi cultura nimănui, iar victime ale acestor ideologii criminale au căzut sute de mii de români, evrei, ruşi, ucraineni, găgăuzi, bulgari, romi şi mulți alți oameni buni ai acestui pământ. Nimic nu justifică atentatul la viaţa umană. Zeci de ani am fost constrânși să ne solidarizăm cu călăii şi să uităm victimele, ceea ce ne-a învrăjbit şi a divizat societatea noastră.

Aceste timpuri trebuie să dispară. Să nu mai lăsăm pe nimeni și niciodată să ne învrăjbească și să ne facă dușmani în propria țară! Viața fiecărui om este foarte prețioasă și valorează la fel, indiferent de poziția socială, limba vorbită sau etnie. E vremea să ne unească respectul, iubirea aproapelui, dreptatea. E vremea să devenim cu toții mai buni și să luptăm nu unul împotriva altuia, ci împreună pentru binele tuturor. E vremea să avem o țară în care toți cetățenii trăiesc în pace și în bunăstare„, este mesajul fostei prim-ministre a R. Moldova.

Cu un mesaj a venit și liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, menționând că este o zi în care oamenii ar trebui să zăbovească cu gândul mult mai mult asupra traumelor la care popoarele au fost supuse în vederea eliminării demnității individuale și distrugerea tuturor celor care încercau să li se opună.

„Așa cum spuneam și anul trecut, tot de 23 august, de Ziua Comemorării Victimelor Tuturor Regimurilor Totalitare și Autoritare, cu responsabilitatea viceprim-ministrului, ministrului de interne al Republicii Moldova că nazismul și stalinismul deopotrivă au distrus vieți, familii, destine și au lăsat în sufletele supraviețuitorilor traume pe care timpul nu le va putea vreodată vindeca. Introducând în agenda publică această zi a comemorării, punem în practică avertismentul cunoscutei filosoafe germane Hannah Arendt – autoarea volumului de referință “Originile totalitarismului” – care spunea că „Nu ne mai putem permite să dăm la o parte răul şi să-l privim efectiv doar ca pe o greutate moartă pe care timpul o va îngropa de la sine în uitare.

Pentru că acest rău pe care l-au semănat totalitarismul și autoritarismul pe aceste meleaguri a prins rădăcini. Ne confruntăm astăzi cu tentația gravă de a uita de sângele victimelor fascismului și comunismului, cu încercări de rescriere a istoriei, cu omiterea voită a componentelor criminale ale regimurilor care ne-au supus bunicii și părinții la niște umilințe cutremurătoare. Nu există loc pentru comparații doctrinare când vorbim de sisteme totalitare! Orice tiranie care îl lipsește pe om de demnitate este criminală, indiferent ce etichetă poartă. Orice formă de orânduire politică care urmărește puterea absolută, controlul absolut asupra vieții oamenilor, este a priori ilegitimă și imorală! Din păcate, există și astăzi politicieni care nu au înțeles aceste lucruri și pângăresc trecutul dureros al concetățenilor noștri pentru a obține dividende politice.

Le datorăm victimelor tiraniei, dar și copiilor noștri, să ne amintim mereu de dezumanizarea pe care au adus-o în secolul trecut dictaturile sub bocancul cărora a suferit acest pământ. Le datorăm să luptăm mereu – și o vom face! – pentru libertate și împotriva sclaviei, pentru dreptate și împotriva arbitrariului, pentru demnitate și împotriva subjugării omului de către om.

Iată de ce, demersurile mele și ale colegilor mei din Platforma DA își propun să construiască, prin simbolistica și conținutul lor, o mișcare de rezistență continuă la intențiile unora sau altora de a acapara din nou, de aceasta dată prin mijloace moderne, propagandistice și manipulatorii, demnitatea poporului nostru și adevărul care ar trebuie să stea la baza construirii unei societăți democratice, tolerante și echitabile pentru toți.

Dacă vom alege Demnitatea, Adevărul și Libertatea, nici un alt regim totalitar sau autoritar nu va mai putea să-și găsească loc în Republica Moldova, iar democrația va putea fi instaurată definitiv, prin deciziile noastre comune, pentru restul istoriei care va urma generației noastre”
, declară Năstase.

Parlamentul European a declarat ziua de 23 august, când a fost semnat pactul Ribbentrop-Molotov, ziua europeană a comemorării victimelor fascismului şi comunismului în septembrie 2008, menționând că „data de 23 august 1939, când Hitler și Stalin au hotărât să împartă Europa în sfere de influență, a fost aleasă de deputații europeni pentru a aminti de crimele comise de cele două tiranii”.