Principală  —  Ştiri  —  Social   —   „Wine Friendly Restaurant”

„Wine Friendly Restaurant”

Restaurantele din R. Moldova se pot înscrie acum într-un program național de instruire și acreditare, pentru a primi titlul și insigna „Wine Friendly Restaurant”. Programul lansat pe 19 februarie va fi implementat de Oficiul Național al Viei și Vinului în parteneriat cu Proiectul Creşterea Competitivităţii şi Dezvoltarea Întreprinderilor II (USAID CEED II).

Programul „Wine Friendly Restaurant” este dedicat tuturor somelierilor interesați și localurilor din țară, care doresc să-și crească nivelul servirii de calitate a vinurilor. Acesta va include un set complex de activități: campanii și promoții dedicate vinurilor în restaurant, sesiuni de formare profesională în domeniul servirii vinurilor pentru angajații restaurantelor; evenimente specializate dedicate vinului și gastronomiei, precum și auditarea restaurantelor în privința servirii optime a vinului. Localurile care vor corespunde condițiilor de acreditare vor primi titlul de „Wine Friendly Restaurant”, beneficiind de activitățile programului și de premii oferite de vinificatori.

Diana Lazăr, Vicedirectorul proiectului USAID CEED II susține că ideea acestui program este una veche. „Scopul primar al acțiunii date este de a institui o colaborare reciproc avantajoasă între producătorii de vinuri din R. Moldova, în rezultatul căreia consumatorii vor beneficia de servicii de calitate și își vor crește cultura de consum al vinului. Sperăm că această inițiativă va fi dezvoltată în continuare de Oficiul Național al Viei și Vinului”, a spus Diana Lazăr.

„Prin programul «Wine Friendly Restaurant» ONVV își propune să ofere susținere în dezvoltarea culturii de servire optimă a vinurilor, dar și să promoveze vânzările de vinuri în restaurante prin intermediul unor campanii specifice. Programul reprezintă o continuitate a politicilor implementate în vederea promovării Vinului Moldovei în cadrul Programului de Marketing al ONVV”, Vitalie Pănuță, vicedirectorul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului.

Brigitte Leloup, vicepreședintele Asociației Somelierilor din Europa: „Moldova produce vinuri bune, însă este necesară promovarea culturii de servire optimă a vinurilor de calitate în restaurantele din țară. Astfel personalul localurilor va obține capacitatea de a prezenta convingător vinurile, iar clienții vor manifesta interes pentru produsul autohton de calitate, preferîndu-l în detrimentul altor băuturi”.

Titlul de „Wine Friendly Restaurant” va fi acordat localurilor care se vor înscrie în program, vor urma recomandările comisiei de atestare și vor corespunde condițiilor de acreditare: asortiment larg de vinuri autohtone, preț rezonabil, servire de calitate a vinurilor, vînzarea vinului la cupă, promoții și oferte speciale. Insigna „Wine Friendly Restaurant” va putea fi afișată în exteriorul și interiorul localului, dar și în materialele editate de restaurant, ca însemn al calității servirii de vinuri.

În urma instruirilor, Asociația Somelierilor din Europa va organiza periodic examene de certificare profesională pentru candidații la obținerea Diplomei de Somelier European (DSE). Accesul somelierilor moldoveni la certificare reprezintă o acțiune de maximă importanță pentru Republica Moldova, deoarece DSE este un titlu profesional eliberat sub patronajul Comisiei pentru Vin, Băuturi Spirtoase și Alimentație de Calitate a Parlamentului European.

Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) este o instituție publică, organizată printr-un parteneriat public-privat în domeniul implementării de politici în industria vitivinicolă, creat în rezultatul unui amplu proces de reformă legislativă în sectorul vitivinicol. Printre obiectivele de bază ale ONVV se numără diversificarea piețelor de desfacere și promovarea vinurilor moldovenești prin programul național și brandul național vinicol „Wine of Moldova. A legend alive”.