Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Samantha Power, administratoarea USAID,…

VIDEO Samantha Power, administratoarea USAID, despre accesul jurnaliștilor la informații: „Este o oportunitate pentru noua conducere ca să-și afirme angajamentul privind transparența”

Administratoarea Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), Samantha Power

Samantha Power, Administratoarea Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), aflată la Chișinău în prima sa vizită în străinătate, în actuala funcție, a susținut miercuri, 18 noiembrie, o conferință de presă, după ce a lansat Proiectul „Tehnologiile viitorului” în valoare de 32 824 597 de dolari. La conferință a fost prezentă și o reporteră a Ziarului de Gardă, care a adresat o întrebare cu privire la accesul jurnaliștilor la informații de interes public.

Reporteră ZdG: USAID susține proiecte de digitalizare în sectorul public, dar și proiecte destinate combaterii corupției. Am vrea să știm dacă vedeți o îmbinare a scopurilor pe aceste două segmente, utilizând digitalizarea pentru o mai bună transparență a sectorului public. Ar putea USAID susține un proiect care să prevadă acces rapid, electronic, gratuit, pentru jurnaliști la informațiile publice în special pentru bazele de date care contribuie la expunerea, explicarea și combaterea corupției (Cadastru, Registrul firmelor, Tendere, etc.)?

Administratoarea USAID: „Ei bine, permiteți-mi să subliniez un punct pe care l-am spus în discursul meu de deschidere. În acel punct de vedere spuneam cât de critice sunt verificările pentru o mai bună activitate a Guvernului, dar și pentru menținerea speranței și crearea oportunităților pentru oameni. Astăzi, m-am întâlnit cu un grup de jurnaliști independenți și unul dintre primele lucruri pe care le-au abordat a fost tocmai această problemă – absența capacității de a avea acces la informații de interes public. Au menționat că mass-media independentă nu este finanțată de oligarhi sau de alte țări pentru a avea toate aceste resurse pe care să le cheltuiască pentru accesul la baze de date, iar acest lucru este extrem de important privind transparența. Este ceva la care cred că Guvernul și conducerea din această țară s-au angajat și cred că este foarte important ca autoritățile să se îndrepte în direcția transparenței. Treaba unui jurnalist nu e să găsească sursele de sprijin financiar. Deci ar trebui să se creeze un nivel egal pentru toți jurnaliștii în sensul accesului la acest tip de informații și nu unul bazat pe bani sau resurse. În ceea ce privește USAID, pot să analizez și să discut cu echipa mea despre asta, dar cred că acesta este genul de oportunitate pe care noua conducere o are pentru a arăta în continuare angajamentul față de transparență.

Ați întrebat despre legătura dintre digitalizare și economisire și cred că această legătură poate fi foarte productivă. Când digitalizezi, de exemplu, o solicitare pentru servicii sociale, obții o platformă digitală obiectivă care îndepărtează agenția umană și este automatizată, adică elimină o persoană care ar fi putut să ceară mită de la cetățean. Cu siguranță, cheltuirea banilor publici sunt un exemplu de tip de informații care pot fi postate online și care, chiar și fără jurnaliștii care să examineze aceste informații, le va permite cetățenilor să vadă ce resurse au fost utilizate. Dacă aceste informații sunt accesibile online, și acolo cetățeanul vede că s-au achiziționat manuale pentru o școală, de exemplu, atunci acesta ar putea verifica dacă aceste manuale într-adevăr s-au achiziționat, dacă nu există vreo fraudă, poate cineva a luat banii ce trebuiau să fie folosiți pentru manuale sau pentru băncile școlii. Am văzut acest lucru în întreaga lume, felul în care digitalizarea face posibil ca cetățenii, jurnaliștii, întreaga societate să responsabilizeze autoritățile în comparație cu situația când aceste cereri sau documente de interes public sunt îngropate undeva în arhivă, în vreun dosar și nimeni nici măcar nu poate vedea dacă ceea ce spune Guvernul corespunde cu ceea ce și face. Deci cred că aceste două lucruri merg împreună și sunt foarte importante”, a menționat Samantha Power.

În perioada 16-18 noiembrie, administratoarea USAID, Samantha Power, se va afla în R. Moldova pentru a promova parteneriatul dintre Statele Unite ale Americii și poporul moldovenesc, și pentru a participa la evenimente ce demonstrează angajamentul USAID de a sprijini agenda de reforme a țării.

În timpul aflării în R. Moldova, administratoarea USAID a lansat un nou program de îmbunătățire a competitivității sectoarelor în creștere ale țării – cel digital și cel al tehnologiei comunicațiilor – Proiectul „Tehnologiile viitorului”.

Imigrantă din Irlanda, Samantha Power și-a început cariera ca corespondent de război raportând din locuri precum Bosnia, Timorul de Est, Kosovo, Rwanda, Sudan și Zimbabwe.