Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ „Întoarceți limba rusă”. La…

VIDEO „Întoarceți limba rusă”. La Bălți a avut loc un protest împotriva deciziei CC cu privire la funcționarea limbilor vorbite în R. Moldova

Foto: captură video ESP

La Bălți a avut loc un miting în susținerea limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică. Susținătorii PSRM au ieșit în stradă scandând „noi suntem moldoveni” și „mâinile jos de pe limbi”. În fața mulțimii au fost prezenți și deputații socialiști Alexandr Nesterovschi și Alexandr Usatîi.

Participanții la mitingul organizat de socialiști au mărșăluit pe străzi cu un banner pe care au scris „Moldova este patria mea. Limba rusă este limba mea”, exprimându-și în acest fel indignarea față de decizia politică a Curții Constituționale (CC) cu privire la declararea neconstituțională a Legii privind funcționarea limbilor pe teritoriul R. Moldova.

Anterior, mitinguri similare au fost organizate de socialiști și în Ceadîr-Lunga, Anenii Noi, Basarabeasca, Ocnița și Briceni.

Joi, 21 ianuarie, Curtea Constituțională (CC) a declarat neconstituțională Legea nr. 234 din 16 decembrie 2020 cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova.

Legea nr. 234 cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova a fost votata de către deputații PSRM – Șor la ședința nocturnă a Parlamentului din 16 decembrie 2020.

Respectiva lege prevedea ca angajații instituțiilor de stat erau obligați să discute, să ofere informații și să asigure traducerea avizelor, certificatelor și a oricărui tip de documente în limba rusă, dacă cetățenii vin cu solicitari în acest sens. Acest proiect de lege a fost elaborat de către deputații PSRM.