Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ IGP anunță măsurile de…

VIDEO IGP anunță măsurile de asigurare și menținere a ordinii publice de Ziua Independenței R. Moldova: traficul rutier va fi restricționat pe mai multe străzi din capitală

Reprezentanții Inspectoratului General al Poliției (IGP) anunță că în perioada 26-28 august, transportul rutier pe mai multe străzi din capitală va fi restricționat, iar unele rute de transport public vor fi redirecționate, în contextul desfășurării unui șir de evenimente publice dedicate Zilei Independenței R. Moldova.

Șefa Secției Comunicare și Protocol a IGP, Diana Fetco, susține că toți participanții la parada militară dedicată Zilei Independenței au fost imunizați.

„În perioada 26-28 august, în țară se vor desfășura un șir de evenimente publice. Majoritatea concentrate în municipiul Chișinău, de aceea vrem să evităm disconfortul cetățenilor și să-i chemăm la cooperare cu noi. În perioada pe care am menționat-o, țara noastră va fi vizitată de mai mulți oficiali de rang înalt. Este vorba despre președinții a trei țări. Mâine va avea loc un program de măsuri dedicate celor 30 de ani de independență ai țării noastre, iar sâmbătă, 90 de localități din 28 de raioane ale țării își vor sărbători hramul. În jur de 5000 de polițiști vor monitoriza buna desfășurarea a tuturor acestor evenimente. Vor asigura ordinea publică, securitatea circulației rutiere și nu în ultimul rând siguranța fiecărui cetățean. Ținând cont de faptul că cel mai de anvergură eveniment va fi cel din Piața Marii Adunări Naționale, țin să precizez că toți participanții la parada care va avea loc în centru au fost imunizați”, a declarat Diana Fetco.

Șeful adjunct al Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP), Alexei Grosu, susține că odată cu demararea paradei militare, transportul va fi restricționat pe mai multe străzi din capitală, iar unele rute de transport public vor fi redirecționate.

„Se declară închis temporar începând cu 26 august accesul public în perimetrul zonelor și străzilor din municipiul Chișinău: Scuarul Catedralei Metropolitane, Porțile Sfinte, Piața Marii Adunări Naționale, Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt în perimetrul străzilor Mihai Viteazul și Ismail, strada București în perimetrul bulevardului Dacia, strada Serghei Lazo, strada Mitropolitul Bănulescu-Bodoni în perimetrul străzii Mitropolitul Dosoftei și strada București, strada Vlaicu Pârcalab în perimetrul străzilor Columna și București, Strada Sfatul Țării în perimetrul străzii Mitropolitul Dosoftei și strada București, strada Maria Cibotari în perimetrul străzii Mitropolitul Dosoftei și strada București, strada 31 august (…)

Vor fi redirecționate rutele de transport public urban de pasageri pe segmentele de străzi din perimetrul cartierelor menționate: rutele de troleibuz nr. 1, 5, 8, 4, 22, 30, 31 și 34. De asemenea, rutele de autobuz nr. 9 și 46, precum și autobuzul nr. 11 și 5 vor fi redirecționate”, a spus Alexei Grosu.

În context, reprezentanții IGP recomandă cetățenilor ca înainte să se deplaseze în anumite locații din municipiul Chișinău, să-și planifice din timp traseul, pentru a nu întâmpina impedimente.

Autoritățile municipale au publicat agenda evenimentelor cultural-artistice consacrate Zilei independenței R. Moldova

Guvernul R.Moldova a anunțat programul evenimentelor care se vor desfășura la Chișinău de Ziua Independenței R. Moldova. Detalii aici.

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a introdus în Hotărârea din 23 august un set de reguli cu privire la manifestările festive dedicate Sărbătorii Naționale Ziua Independenței Republicii Moldova. În principal, autoritățile susțin că toate evenimentele cultural-artistice trebuie să se încheie până la ora 17:00.

CNESP recomandă organizarea tuturor manifestărilor cultural-artistice dedicate Independenței R. Moldova cu program redus – nu mai târziu de ora 17.00, în toate localitățile, cu respectarea distanței fizice de minim un metru și purtarea măștilor de protecție de către spectatori.

Citiți și: VIDEO/ Declarațiile ministrei Sănătății, după ședința Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică: „Procesul educațional se va desfașura cu prezența fizică”

La parada din 27 august vor participa militari din garnizoanele Bălţi, Chişinău şi Cahul, Academia Militară „Alexandru cel Bun”, dar şi o formaţiune a veteranilor conflictului armat din anul 1992 pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova.

Citiți și: DOC/ Ziua Independenței R. Moldova va fi marcată cu paradă militară. Decretul semnat de către președinta Sandu

Potrivit documentului, constituirea formațiunilor de paradă și conducerea paradei militare se pune în sarcina ministrului Apărării. Guvernul va asigura pregătirea și desfășurarea paradei militare.

La 27 august 1991 Republica Moldova și-a luat propria cale. Astfel, în acest an țara noastră marchează 30 de ani de la declarația de Independență.