VIDEO/ Gaz mai scump, nouă șefă la PA, piața uleiului controlată de o singură companie, Damir scos de sub arest și R. Moldova condamnată la CtEDO în cazul Boboc | Săptămâna de Gardă – Ziarul de Gardă
 • VIDEO/ Gaz mai scump, nouă șefă la PA, piața uleiului controlată de o singură companie, Damir scos de sub arest și R. Moldova condamnată la CtEDO în cazul Boboc | Săptămâna de Gardă

  VIDEO/ Gaz mai scump, nouă șefă la PA, piața uleiului controlată de o singură companie, Damir scos de sub arest și R. Moldova condamnată la CtEDO în cazul Boboc | Săptămâna de Gardă
  de
  11 iunie 2022 | 11:00

  Se scumpește energia electrică. Un kilowatt oră va costa cu 47 de bani mai mult decât în prezent, mai exact 2 lei și 64 de bani, față de 2 lei și 17 bani per kW oră cât este acum. Noul tarif a fost aprobat de Agenția Națională de Reglementare în Energetică și va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

  Veste importantă în domeniul justiției. Procuratura Anticorupție urmează să fie condusă de o procuroră, originară din R. Moldova, care a gestionat dosare de corupție în Statele Unite ale Americii. Veronica Dragalin este câștigătoarea concursului pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție.  

  Dragalin a obținut cel mai mare punctaj din partea membrilor Consiliului Superior al Procurorilor la proba interviului. Astfel, CSP urmează să propună procurorului general interimar candidatura Veronicăi Dragalin pentru preluarea portofoliului de procuroră-șefă a PA.

  Rămânem la justiție și vă spunem că instrumentarea cauzelor penale ar putea fi făcută chiar și în lipsa persoanei vizate, în cazul în care aceasta se eschivează de la urmărirea penală sau de la procesul de judecată. Un proiect în acest sens a fost aprobat în prima lectură, cu votul a 78 de deputați, inclusiv din opoziția parlamentară. 

  O veste importantă vine de la Strasbourg. Liderii grupurilor politice din Parlamentul European cer şefilor de stat şi de guvern din ţările UE să acorde statut de ţară candidată Republicii Moldova și Ucrainei şi să facă demersuri pentru a adopta o decizie similară și în cazul Georgiei. Liderii fracțiunilor politice europene le cer liderilor europeni să decide asupra cererilor Republicii Moldova și Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană la reuniunea șefilor de stat și de guvern din 23-24 iunie.

  Publicitate

  Republica Moldova are un nou agent guvernamental la CEDO. Dumitru Obadă, procuror-șef al Secției analiză criminologică, avizare și propuneri de legiferare din cadrul Direcției politici, reforme și protecția intereselor societății a Procuraturii Generale, este noul agent guvernamental al R. Moldova în fața Curții Europene a Drepturilor Omului. O decizie în acest sens a fost aprobată în această săptămână de Cabinetul de miniștri. Cu ce avere intră procurorul Obadă în noua funcție, vedeți într-un articol publicat pe zdg.md.

  Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat R. Moldova în dosarul lui Valeriu Boboc. Statul trebuie să achite familiei tânărului ucis în timpul protestelor din aprilie 2009 – 50 de mii de euro drept prejudiciu moral și 7 mii de euro cu titlu de costuri și cheltuieli. 

  Victor Boboc, tatăl tânărului ucis în bătaie în noaptea de 7 aprilie, spune că decizia CEDO este una corectă și susține că după această decizie procuratura de la Chișinău ar trebui să se autosesizeze și să înceapă să investigheze detaliat evenimentele din 7 aprilie 2009, cazurile legate nu doar de omorul fiului său, dar și a altor tineri maltratați în timpul protestelor. Valeriu Pleșca, unul dintre avocații care a reprezentat familia Boboc la CtEDO, susține că decizia Curții ar putea duce la revizuirea unor dosare penale.

  Gata cu arestul la domiciliu. Dorin Damir, finul de cununie al fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc, cercetat în dosarul angajărilor fictive de la Direcția 5, a fost liberat provizoriu sub control judiciar pe un termen de 60 zile. Printre obligațiile stabilite de către instanța de judecată în raport cu Damir la aplicarea controlului judiciar sunt: să nu părăsească R. Moldova decât cu permisiunea instanței de judecată; să predea pașaportul instanței de judecată; să nu intre în legătură cu martorii pe cauza penală; să nu meargă în locuri publice, cu excepția deplasărilor pentru necesități cotidiene.

  Iar medicul Virgiliu Urechi, șeful secției radiologie din cadrul Institutului Oncologic, va ajunge în fața magistraților. Procuratura Anticorupție a anunțat că dosarul în care acesta este acuzat „de săvârșirea a cinci episoade de corupere pasivă”, a fost trimis miercuri, 8 iunie, în instanța de judecată. ZdG a scris anterior că Virgiliu Urechi a fost reținut în flagrant de ofițerii CNA și procurorii anticorupție pentru corupere pasivă, după ce ar fi pretins 2 000 de euro pentru a asigura internarea unui bolnav de cancer și a urgenta începerea tratamentului oncologic.

  Scumpirile din ultima perioadă au fost resimțite din plin de cetățenii Republicii Moldova, iar unul dintre produsele care s-au scumpit semnificativ a fost uleiul de floarea soarelui. În urma unei anchete jurnalistice, Ziarul de Gardă a constatat că piața uleiului din R. Moldova este controlată practic de o singură companie – Trans Oil, care aparține lui Vaja Jhashi, un vechi prieten al oligarhului Vlad Plahotniuc. 

  România are un nou ambasador în R. Moldova. Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 8 iunie, decretul privind acreditarea lui Cristian-Leon Ţurcanu în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în R. Moldova, cu reședința la Chișinău. Cristian-Leon Țurcanu a fost adjunctul ambasadorului României în R. Moldova, în perioada 2014-2015. Între anii 2008-2012 a activat în cadrul Ambasadei României din Statele Unite ale Americii, iar în perioada 2003-2008, în cadrul Ambasadei României din Germania.

  Publicitate

  Forțele ucrainene pierd teren la Severodonețk, în urma bombardamentelor rusești care sunt tot mai intense în ultimele zile. Cea mai mare parte a orașului este din nou în mâinile Rusiei și nu mai este posibilă evacuarea civililor încă blocați acolo, spune guvernatorul local. Ucrainenii controlează doar periferia, inclusiv zona industrială. La Severodonețk se duce una dintre cele mai grele bătălii de la începutul războiului. Acolo se decide soarta Donbasului, spune președintele Volodimir Zelensky. Dacă Rusia va sparge rezistența ucraineană, va fi mai aproape de a cuceri întreaga regiune, deținută parțial de separatiștii pro-ruși încă din 2014. În prezent, linia frontului are 500 de kilometri lungime.  

  Presa rusă, care îl citează pe liderul desemnat de Moscova în regiunea Herson, relatează că procesul de „integrare” în Rusia a regiunii ocupate Herson, din sudul Ucrainei, „este în curs de desfășurare”. Marți, un oficial de la Kremlin a susținut că Rusia plănuiește să anexeze complet Herson, cât de curând. Oraşul Herson, din sudul Ucrainei, se află sub controlul forţelor ruse încă din primele zile ale invaziei Moscovei. Cu toate acestea, armata ucraineană şi-a intensificat în ultimele săptămâni contraatacurile asupra poziţiilor ruseşti din regiune.

  Uniunea Europeană va acorda Ucrainei un ajutor umanitar suplimentar în valoare de 205 milioane de euro, a declarat comisarul european pentru ajutor umanitar, Janez Lenarčič, la sfârșitul acestei săptămâni. Lenarčič se află în vizită în Ucraina ca urmare a unei creșteri puternice a nevoilor umanitare. Scopul vizitei sale este de a se întâlni cu organizații umanitare și cu oficiali ucraineni pentru a contribui la coordonarea unui răspuns al UE la aceste nevoi la fața locului.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Ministrul Justiției îl acuză pe fostul lider PDM că ar sta în spatele alertelor cu bombă, inclusiv la Judecătoria Ciocana, unde magistrații urmau să examineze cererea procurorilor privind arestarea lui Plahotniuc în contumacie

  Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, îl acuză pe fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vladimir Plahotniuc, cercetat în dosarul „frauda bancară”, că ar sta în spatele alertelor cu bombă la ma…
  Ministrul Justiției îl acuză pe fostul lider PDM că ar sta în spatele alertelor cu bombă, inclusiv la Judecătoria Ciocana, unde magistrații urmau să examineze cererea procurorilor privind arestarea lui Plahotniuc în contumacie

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler