Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Gaz mai scump, nouă…

VIDEO Gaz mai scump, nouă șefă la PA, piața uleiului controlată de o singură companie, Damir scos de sub arest și R. Moldova condamnată la CtEDO în cazul Boboc | Săptămâna de Gardă

Se scumpește energia electrică. Un kilowatt oră va costa cu 47 de bani mai mult decât în prezent, mai exact 2 lei și 64 de bani, față de 2 lei și 17 bani per kW oră cât este acum. Noul tarif a fost aprobat de Agenția Națională de Reglementare în Energetică și va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Veste importantă în domeniul justiției. Procuratura Anticorupție urmează să fie condusă de o procuroră, originară din R. Moldova, care a gestionat dosare de corupție în Statele Unite ale Americii. Veronica Dragalin este câștigătoarea concursului pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție.  

Dragalin a obținut cel mai mare punctaj din partea membrilor Consiliului Superior al Procurorilor la proba interviului. Astfel, CSP urmează să propună procurorului general interimar candidatura Veronicăi Dragalin pentru preluarea portofoliului de procuroră-șefă a PA.

Rămânem la justiție și vă spunem că instrumentarea cauzelor penale ar putea fi făcută chiar și în lipsa persoanei vizate, în cazul în care aceasta se eschivează de la urmărirea penală sau de la procesul de judecată. Un proiect în acest sens a fost aprobat în prima lectură, cu votul a 78 de deputați, inclusiv din opoziția parlamentară. 

O veste importantă vine de la Strasbourg. Liderii grupurilor politice din Parlamentul European cer şefilor de stat şi de guvern din ţările UE să acorde statut de ţară candidată Republicii Moldova și Ucrainei şi să facă demersuri pentru a adopta o decizie similară și în cazul Georgiei. Liderii fracțiunilor politice europene le cer liderilor europeni să decide asupra cererilor Republicii Moldova și Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană la reuniunea șefilor de stat și de guvern din 23-24 iunie.

Republica Moldova are un nou agent guvernamental la CEDO. Dumitru Obadă, procuror-șef al Secției analiză criminologică, avizare și propuneri de legiferare din cadrul Direcției politici, reforme și protecția intereselor societății a Procuraturii Generale, este noul agent guvernamental al R. Moldova în fața Curții Europene a Drepturilor Omului. O decizie în acest sens a fost aprobată în această săptămână de Cabinetul de miniștri. Cu ce avere intră procurorul Obadă în noua funcție, vedeți într-un articol publicat pe zdg.md.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat R. Moldova în dosarul lui Valeriu Boboc. Statul trebuie să achite familiei tânărului ucis în timpul protestelor din aprilie 2009 – 50 de mii de euro drept prejudiciu moral și 7 mii de euro cu titlu de costuri și cheltuieli. 

Victor Boboc, tatăl tânărului ucis în bătaie în noaptea de 7 aprilie, spune că decizia CEDO este una corectă și susține că după această decizie procuratura de la Chișinău ar trebui să se autosesizeze și să înceapă să investigheze detaliat evenimentele din 7 aprilie 2009, cazurile legate nu doar de omorul fiului său, dar și a altor tineri maltratați în timpul protestelor. Valeriu Pleșca, unul dintre avocații care a reprezentat familia Boboc la CtEDO, susține că decizia Curții ar putea duce la revizuirea unor dosare penale.

Gata cu arestul la domiciliu. Dorin Damir, finul de cununie al fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc, cercetat în dosarul angajărilor fictive de la Direcția 5, a fost liberat provizoriu sub control judiciar pe un termen de 60 zile. Printre obligațiile stabilite de către instanța de judecată în raport cu Damir la aplicarea controlului judiciar sunt: să nu părăsească R. Moldova decât cu permisiunea instanței de judecată; să predea pașaportul instanței de judecată; să nu intre în legătură cu martorii pe cauza penală; să nu meargă în locuri publice, cu excepția deplasărilor pentru necesități cotidiene.

Iar medicul Virgiliu Urechi, șeful secției radiologie din cadrul Institutului Oncologic, va ajunge în fața magistraților. Procuratura Anticorupție a anunțat că dosarul în care acesta este acuzat „de săvârșirea a cinci episoade de corupere pasivă”, a fost trimis miercuri, 8 iunie, în instanța de judecată. ZdG a scris anterior că Virgiliu Urechi a fost reținut în flagrant de ofițerii CNA și procurorii anticorupție pentru corupere pasivă, după ce ar fi pretins 2 000 de euro pentru a asigura internarea unui bolnav de cancer și a urgenta începerea tratamentului oncologic.

Scumpirile din ultima perioadă au fost resimțite din plin de cetățenii Republicii Moldova, iar unul dintre produsele care s-au scumpit semnificativ a fost uleiul de floarea soarelui. În urma unei anchete jurnalistice, Ziarul de Gardă a constatat că piața uleiului din R. Moldova este controlată practic de o singură companie – Trans Oil, care aparține lui Vaja Jhashi, un vechi prieten al oligarhului Vlad Plahotniuc. 

România are un nou ambasador în R. Moldova. Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 8 iunie, decretul privind acreditarea lui Cristian-Leon Ţurcanu în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în R. Moldova, cu reședința la Chișinău. Cristian-Leon Țurcanu a fost adjunctul ambasadorului României în R. Moldova, în perioada 2014-2015. Între anii 2008-2012 a activat în cadrul Ambasadei României din Statele Unite ale Americii, iar în perioada 2003-2008, în cadrul Ambasadei României din Germania.

Forțele ucrainene pierd teren la Severodonețk, în urma bombardamentelor rusești care sunt tot mai intense în ultimele zile. Cea mai mare parte a orașului este din nou în mâinile Rusiei și nu mai este posibilă evacuarea civililor încă blocați acolo, spune guvernatorul local. Ucrainenii controlează doar periferia, inclusiv zona industrială. La Severodonețk se duce una dintre cele mai grele bătălii de la începutul războiului. Acolo se decide soarta Donbasului, spune președintele Volodimir Zelensky. Dacă Rusia va sparge rezistența ucraineană, va fi mai aproape de a cuceri întreaga regiune, deținută parțial de separatiștii pro-ruși încă din 2014. În prezent, linia frontului are 500 de kilometri lungime.  

Presa rusă, care îl citează pe liderul desemnat de Moscova în regiunea Herson, relatează că procesul de „integrare” în Rusia a regiunii ocupate Herson, din sudul Ucrainei, „este în curs de desfășurare”. Marți, un oficial de la Kremlin a susținut că Rusia plănuiește să anexeze complet Herson, cât de curând. Oraşul Herson, din sudul Ucrainei, se află sub controlul forţelor ruse încă din primele zile ale invaziei Moscovei. Cu toate acestea, armata ucraineană şi-a intensificat în ultimele săptămâni contraatacurile asupra poziţiilor ruseşti din regiune.

Uniunea Europeană va acorda Ucrainei un ajutor umanitar suplimentar în valoare de 205 milioane de euro, a declarat comisarul european pentru ajutor umanitar, Janez Lenarčič, la sfârșitul acestei săptămâni. Lenarčič se află în vizită în Ucraina ca urmare a unei creșteri puternice a nevoilor umanitare. Scopul vizitei sale este de a se întâlni cu organizații umanitare și cu oficiali ucraineni pentru a contribui la coordonarea unui răspuns al UE la aceste nevoi la fața locului.