Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Fermierii au blocat din…

VIDEO Fermierii au blocat din nou drumul de acces spre postul vamal Leușeni

Sursa foto: SV

Fermierii au blocat joi, 22 februarie, drumul de acces spre postul vamal Leușeni. Astfel, circulația vehiculelor este imposibilă, anunță reprezentanții Serviciului Vamal (SV) printr-un comunicat, care îndeamnă cetățenii să opteze din timp pentru alternativele disponibile.

În posturile vamale Costești-Stînca, Sculeni-Sculeni și Leova-Bumbăta, se circulă lejer și valorile traficului sunt minime, menționează SV.

„(…) În contextul acțiunilor de protest a fermierilor din apropierea postului vamal Leușeni, recomandăm transportatorilor și călătorilor să opteze din timp pentru posturile vamale Sculeni-Sculeni, Costești-Stînca sau Leova-Bumbăta (program de lucru 08:00-20:00), pentru a evita eventualele neplăceri și întârzieri”, afirmă reprezentanții instituției.

Poliția se află la fața locului pentru redirecționarea și fluidizarea transportului.

„(…) Ați văzut întâlnirile care au fost mimate la Ministerul Agriculturii (…). Primul lucru pe care l-am cerut este achitarea subvențiilor conform legii. Al doilea lucru este motorina din România care până în prezent, din cauza incompetenței guvernului actual, riscăm să n-o vedem (…)”, a declarat unul dintre liderii protestelor, Sergiu Stefanco, într-un live pe Facebook.

După mai multe zile de proteste locale, producătorii de cereale și reprezentanții Guvernului și-au dat întâlnire la masa negocierilor pe platforma Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) marți, 20 februarie. Prezenți la discuții, premierul Dorin Recean și viceprim-ministrul Vladimir Bolea le-au propus fermierilor soluția – credit agricol de urgență pentru agricultorii micro și mici.

În introducerea sa de la debutul ședinței, prim-ministrul Recean a afirmat că R. Moldova „își are constrângerile financiare pe care le are”. Totodată, a spus: „Noi acordăm prioritate agriculturii și facem aceste investiții. (…) Astăzi, cea mai mare problemă este demararea sezonului agricol în primăvară”.

Credit agricol de urgență

Potrivit ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea, producătorii de cereale mici și micro vor putea solicita credite în valoare de 500 de mii de lei „de la toate cele 11 bănci din R. Moldova cu care se lucrează și se colaborează”, cu o garanție de 90% din partea statului, pentru a putea începe sezonul agricol.

La prima etapă, creditul va fi oferit pe o perioadă de până la 18 luni de acordare inițială și șase luni (până la următoarea roadă) de grațiere de plată cu acoperirea dobânzii, ce va fi achitată de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). 

Banii sunt în exclusivitate pentru mijloace circulante și pot fi folosiți pentru: procurarea de material semincer, combustibil, fertilizanți, produse fitosanitare, servicii mecanizate în agricultură și cheltuieli aferente lucrărilor de însămânțare în 2024.