Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Fashmob organizat de CJI…

VIDEO Fashmob organizat de CJI pentru a aduce un omagiu celor 7 jurnaliști care au fost uciși în timp ce-și exercitau misiunea de a informa publicul: „Uciderea jurnaliștilor nu va ascunde ororile războiului”

Un flashmob organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent, pentru a aduce un omagiu celor 7 jurnaliști care au fost uciși în Ucraina în timp ce-și exercitau misiunea de a informa publicul a avut loc marți, 3 mai, în fața Ambasadei Federației Ruse la Chișinău.

Organizatorii evenimentului au venit cu un mesaj de pace, accentuând cât de importantă este securitatea și libertatea unui jurnalist pentru a continua să-și facă munca corect, liber și onest.

Potrivit platformei Consiliului Europei pentru protecția jurnalismului și siguranța jurnaliștilor, 10 lucrători din mass-media ucraineni și internaționali au fost deja uciși, în timp ce mulți alții au fost răniți, de la invazia rusă asupra Ucrainei.

Centrul pentru Jurnalism Independent din Republica Moldova, alături de alte șase organizații neguvernamentale de media, semnalează că, pe parcursul ultimului an, libertatea presei în Republica Moldova continuă să se ciocnească cu multiple provocări. Cadrul juridic a înregistrat evoluții insuficiente pentru a stimula activitatea presei, iar jurnaliștii au continuat să se confrunte cu amenințări și intimidări în timp ce informau cetățenii despre evenimentele de interes public. Concluziile au fost incluse în Memoriul privind libertatea presei în Republica Moldova pentru perioada 3 mai 2021 – 3 mai 2022, document lansat cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei.

Memoriul trece în revistă problemele ce țin de (in)securitatea spațiului informațional din țară, accesul la informație, siguranța jurnaliștilor, aplicarea defectuoasă a legislației sau dificultățile financiare care au afectat presa independentă pe parcursul ultimului an.

În acest an, în contextul Zilei Mondiale a Libertății Presei, organizațiile semnatare ale memoriului și-au exprimat solidaritatea cu jurnaliștii care reflectă războiul declanșat de către Federația Rusă în Ucraina, precum și profundul regret în raport cu numărul mare  de profesioniști din domeniul mass-media care și-au pierdut viața în rezultatul crimelor de război comise de către statul agresor. 

Memoriul conține un șir de recomandări adresate Guvernului și Parlamentului, care, dacă ar fi puse în practică, ar contribui la protejarea și încurajarea mass-mediei libere, în conformitate cu principiile unei societăți democratice. Printre altele, se recomandă îmbunătățirea procesului decizional al Consiliului Audiovizualului, pentru a proteja publicul de propaganda de război, fără a afecta libertatea presei; consolidarea capacităților instituționale și abilităților profesionale de contracarare a propagandei, a dezinformării și a falsurilor mediatice; îmbunătățirea legislației privind accesul la informație și asigurarea aplicării corecte și uniforme a legii și diminuarea influenței factorului politic asupra activității mass-mediei prin lărgirea sectorului presei independente; implementarea politicii publice juridico-economice care să asigure instituțiilor mediatice o activitate în condiții concurențiale  echitabile și transparente.


Anul, la 3 mai, este marcată Ziua mondială a Libertăţii Presei.

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a declarat 3 mai a fi Ziua Internațională a Libertății Presei sau doar Ziua Mondială a Presei, observată pentru a conștientiza importanța libertății presei și a reaminti guvernelor obligația lor de a respecta și susține dreptul la libertatea de exprimare consacrată în temeiul articolului 19 din Declarația Universală a Drepturilor Omului din 1948 și care marchează aniversarea Declarației de la Windhoek, o declarație a principiilor presei libere elaborată de jurnaliștii din ziare africane în Windhoek în 1991.