Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ „De ce energia autohtonă…

VIDEO „De ce energia autohtonă nu poate fi achiziționată, dar nici nu se permite să fie exportată?”. Mai mulți producători de energie regenerabilă din R. Moldova declară grevă japoneză. Reacția Guvernului

Mai mulți producători de energie regenerabilă din R. Moldova au anunțat vineri, 2 decembrie, grevă japoneză, acuzând autoritățile de la Chișinău că nu vin cu soluții la problemele stringente cu care se confruntă. Una dintre nemulțumirile acestora este faptul că statul nu le oferă mecanismele necesare pentru a exporta energia regenerabilă pe care o produc.

Sergiu Moraru, un reprezentant al producătorilor de energie regenerabilă, susține că o soluție la una dintre problemele mari cu care se confruntă acest sector ar fi acordarea posibilității achiziționării energiei electrice centralizat de către SA „Energocom”.

„Acest lucru este unul firesc, este unul logic și este unul legal. Prin dispoziția CSE din luna august, SA „Energocom” i-a fost impusă obligația de serviciu public de procurare a energiei electrice prin încheierea contractelor de achiziții de la toți producătorii (…). Ce fel de mecanism funcțional creează statul atunci când pe de-o parte îți interzice să exporți și te trimite la acei monopoliști care nu fac nimic altceva decât să mimeze un proces de negociere? Pentru producătorii locali este inexplicabil acest lucru, deoarece decizia de interdicție la export vine la două zile după ce a fost identificată o posibilitate de a comercializa energie din exterior. Noi înțelegem că este o situație dificilă în prezent. Dacă nu oferi posibilitatea să exporți, atunci oferă un mecanism viabil aici (…). Cum achiziționând din extern cu peste 4.60 lei/ KW nu vrei să oferi un preț rezonabil pentru producătorii autohtoni și nu vrei să le achiziționezi această energie care este mult mai ieftină. De ce energia autohtonă mai ieftină nu poate să fie achiziționată, dar nici nu se permite să fie exportată?”, a declarat Sergiu Moraru.

Potrivit lui Vitalie Malai, un alt reprezentant al producătorilor de energie regenerabilă, anterior au avut loc mai multe discuții cu reprezentanții autorităților competente, însă nu acestea nu ar fi produs rezultate.

„(…) Noi am ridicat două probleme elementare în perioada situației de urgență: să fie elaborat un mecanism viabil de funcționare a echilibrelor. Este foarte simplu, nu trebuie ședințe și multe alte scheme (…). Avem producție spre exemplu de 100 de mii de KW lunar, avem obligația și primim pentru ea 100 de mii de lei. În realitate, trebuie să plătim statului 500 de mii de lei pentru echilibrare. A doua problemă care a fost ridicată a fost achiziția centralizată de către SA „Energocom” a întregii cantități produse la nivel național de producătorii locali. Noi nu înțelegem de ce este o asemenea atârnare. În această criză unde se comunică prin presă că se caută 20 MW, se caută 50 MW, noi avem concret 125 de MW, care pot fi folosiți real în sistemul național și asupra cărora mecanismele corecte vor duce la creșterea și posibilitatea altor investiții în domeniu ca să valorificăm aceste două surse naturale din R. Moldova.

(…) Noi suntem impuși de situație să declarăm la nivel național – grevă japoneză. Noi, producătorii, anunțăm despre această grevă japoneză pentru a fi auziți. Deja ultima acțiune ar fi să deconectăm aceste instalații, pentru că ele creează doar pierderi. Autoritățile au creat un mecanism pentru resursele eoliene și fotovoltaice ca o capcană. Deci, declarativ spun că sunt interesați, iar atunci când efectiv începem producția în rețea este de fapt o capcană (…)”, a declarat el.

În legătură cu declarațiile reprezentanților producătorilor de energie regenerabilă, Ziarul de Gardă a solicitat un comentariu de la Anastasia Taburcean, purtătoarea de cuvânt a prim-ministrei Natalia Gavrilița.

„Au avut loc vreo trei ședințe în care au participat acești producători, alături de reprezentanți ai MIDR, ANRE și ai Moldelectrica, în care s-au abordat problemele acestora și s-au discutat soluții. Doamna prim-ministră cunoaște despre acest subiect. Se caută soluții cu toate instituțiile vizate și toții actorii energetici”, a declarat Anastasia Taburcean pentru ZdG.

Potrivit datelor Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) pentru luna iunie 2022, în R. Moldova erau instalate centrale electrice fotovoltaice cu capacitatea de aproape 25 de MW, centrale eoliene cu capacitatea de 73,4 MW, biogaz – 6,3 MW și hidrocentrale cu capacitatea de 16,3 MW.

Conform noilor reguli ale pieței, intrate în vigoare pe 1 iunie 2022, energia electrică nu mai este tranzacționată post factum conform valorilor efectiv înregistrate, ci conform valorilor notificate (prognozate) de producători. Astfel, furnizorul central de energie electrică are sarcina de a gestiona dezechilibrele individuale ale producătorilor contractați.