Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Ambasadorul UE la Chișinău…

VIDEO Ambasadorul UE la Chișinău recită poemul „Dorul și limba” de Grigore Vieru cu prilejul Zilei Limbii Române: „Limba natală te face să te simți acasă, oriunde te-ai afla”

Ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova, Janis Mazeiks, a venit cu un mesaj în limba română în care a felicitat cetățenii cu ocazia Zilei Limbii Române. Totodată, „urmând tradiția predecesorilor săi”, oficialul a recitat câteva versuri scrise de poetul Grigore Vieru.

„Limba reprezintă unul din pilonii ce stau la temelia identității naționale, care pune în lumină unitatea colectivă, tradiția și istoria unui popor. Limba natală te face să te simți acasă, oriunde te-ai afla”, a spus ambasadorul UE la Chișinău.

Astăzi, în R. Moldova, dar și în România este sărbătorită Ziua Limbii Române.

Oficial, Chișinăul marchează Sărbătoarea Națională „Ziua Limbii Noastre” anual, în ziua de 31 august. În acest an, se împlinesc 33 de ani de când pe teritoriul fostei RSSM, Sovietul Suprem al fostei republici sovietice a votat instituirea limbii române ca limbă de stat și revenirea la grafia latină.

Este considerată una dintre cele mai importante realizări ale Mișcării de Eliberare Națională din anii ’80. A fost precedată de o Mare Adunare Națională, convocată la 27 august 1989, la care ar fi participat circa 750 de mii de oameni. Practic, fiecare al 6-lea cetățean al fostei republici sovietice a participat la Adunarea care a decretat limba română drept limbă de stat în RSSM, și trecerea la grafia latină.