Principală  —  IMPORTANTE   —   Viceprim-ministrul Andrei Spînu, despre contractul…

Viceprim-ministrul Andrei Spînu, despre contractul dintre „Moldovagaz” și „Gazprom”: „La această etapă nu putem face public contractul. Există o clauză de secret”

Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, susține că contractul pentru tranzitare și furnizare a gazelor naturale dintre „Moldovagaz” și „Gazprom”, care a fost prelungit pentru o lună, nu poate fi făcut public, din motiv că „există o clauză de secret, dar și reieșind din faptul că vine din anul 2006”. Spînu nu exclude că ar urma să fie semnat un contract nou cu „Gazprom”.

Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la postul de televiziune Pro TV Chișinău.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că se duc discuții „deloc ușoare” pe marginea contractului de tranzitare și furnizare a gazelor naturale dintre „Moldovagaz” și gigantul rus „Gazprom”.

„Din păcate, atunci când a fost semnat contractul, este o clauză de secret. O să mă interesez să vedem dacă putem să scoatem această clauză în procesul de discuții și semnare a unui contract pe termen mai lung. La această etapă nu putem face public propriu-zis contractul, reieșind din faptul că este un contract care vine din anul 2006 și din păcate astea sunt clauzele. Eu am văzut formulele de calcul și anexele care au fost semnate de prelungire cu „Gazprom”. În contractul pe care l-am văzut nu sunt clauze ce țin de regiunea transnistreană. Suntem într-un proces deloc ușor de discuții pe acest subiect. Am planificat și o vizită în Sankt Petersburg în această săptămână pentru a continua discuțiile”, a declarat Spînu.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale nu exclude că ar urma să fie semnat un contract nou cu „Gazprom”. Totodată, acesta a precizat că Chișinăul datorează companiei energetice din Rusia aproximativ 450 de milioane de dolari.

„Ar putea fi și un nou contract cu „Gazprom” dacă asta va fi înțelegerea, însă, inițial, în august când am început discuțiile, poziția noastră a fost să avem această prelungire a contractului. Contractul nu a expirat, pentru că a fost prelungit cu aplicarea formulei din trimestrul trei pentru luna octombrie (…) Noi încercăm să avem discuții cu „Gazprom” pentru a rezolva mai multe probleme care s-au acumulat pe parcursul timpului în relația „Gazprom” și „Moldovagaz”. Este vorba despre datoriile istorice pe care le are R. Moldova. Vorbim de datoriile istorice de pe malul drept al Nistrului – aproximativ 450 de milioane de dolari. O altă problemă este așa-numitul pachet energetic care trebuia să se încheie la sfârșitul lunii august, însă a fost de mai multe ori prelungit”, a spus Spînu.

Pe 1 octombrie curent, Andrei Spînu a declarat în cadrul unei conferințe de presă că prețurile în facturi nu se va schimba odată cu prelungirea contractului pentru o lună. Tot atunci, ministrul Spînu a menționat că R. Moldova va plăti 790 de dolari pentru un metru cub de gaz în luna octombrie, prețul fiind stabilit conform bursei NCG din Germania, însă viceprim-ministrul dă asigurări că acest preț plătit de stat nu va afecta plățile cetățenilor la gaze.

Pe 30 septembrie curent, „Moldovagaz” a anunțat că la Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor SA „Moldovagaz” a fost examinat subiectul privind confirmarea tranzacțiilor cu conflict de interese și anume a două suplimente la contractul dintre SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom” privind condițiile de furnizare a gazelor naturale în R. Moldova pentru anii 2007-2021.

În decembrie 2020, „Moldovagaz” și „Gazprom” au semnat acordurile adiționale la Contractul pentru tranzitul și furnizarea de gaze rusești către R. Moldova, fiind prelungit până la 30 septembrie 2021.

„Gazprom” s-a adresat, în februarie 2021, la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de la Camera de Comerț și Industrie a Federației Rusecu cu o cerere prin care solicita întreprinderii S.A. „Moldovagaz” să achite datoria de 370, 518 milioane de dolari pentru gazul furnizat în 2018, scrie tass.ru. Detalii aici.