Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Gazprom a intentat un proces…

Gazprom a intentat un proces pentru recuperarea datoriei de 371 milioane de dolari de la „Moldovagaz” pentru gazul furnizat în 2018

„Gazprom” s-a adresat, în februarie 2021, la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de la Camera de Comerț și Industrie a Federației Rusecu o cerere prin care solicită întreprinderii S.A. „Moldovagaz” să achite datoria de 370, 518 milioane de dolari pentru gazul furnizat în 2018, scrie tass.ru. Solicitați de ZdG, pe a ne oferi un comentariu pe marginea acestui subiect directorul „Moldovagaz” ne-a comunicat că întreprinderea va emite în curând o notă informativă în acest sens.

Potrivit presei ruse, până la acest moment nu a fost stabilită data când va avea loc procesul de judecată pe acest caz.

Anul trecut Arbitrajul Internațional la Camera de Comerț și Industrie a Federației Ruse a admis cererea „Gazpromului”, prin care S.A. „Moldovagaz” trebuie să achite peste 246,4 milioane de dolari pentru datoria pentru gazul furnizat în 2017. Acest proces a fost intentat în decembrie 2019. Aceiași Curte de Arbitraj Comercial a decis, în luna septembrie 2016, că „Moldovagaz” trebuie să achite „Gazpromului” datoria de 562,3 mln de dolari, pentru gazul natural consumat în anul 2013.

Potrivit informațiilor prezentate de către președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”, la data de 12 aprilie, datoria malului drept al Nistrului pentru gazele naturale livrate de concernul „Gazprom” constituie circa 715 milioane de dolari, inclusiv cu penalități, iar datoria malului stâng al Nistrului constituie aproape 6,8 miliarde de dolari.

Contractul pentru tranzitul și furnizarea de gaze rusești către R. Moldova este valabil până la sfârșitul lunii septembrie 2021.

În ianuarie 2020, Moldovagaz anunța că părțile au prelungit contractul semnat anterior cu un an, până la 31 decembrie 2020.

În acest scop, părțile au semnat Acordurile adiționale la Contractul privind condițiile de furnizare a gazelor naturale în Republica Moldova în perioada anilor 2007-2019 şi la Contractul privind condițiile de tranzitare a gazelor naturale prin teritoriul Republicii Moldova din 2011-2019.

Moldovagaz anunța că pe durata contractelor se va aplica aceeași formula europeană de stabilire a prețurilor de achiziție la gazele naturale pentru consumatorii din Republica Moldova, formulă bazată pe valoarea medie aritmetică a prețului de vânzare a gazelor naturale de către SAP „Gazprom” în tarile europene şi cotațiile prețurilor la produsele petroliere. Celelalte condiții contractuale de furnizare şi de tranzitare a gazelor naturale, la fel, vor rămâne neschimbate, anunță Moldovagaz.