Principală  —  IMPORTANTE   —   Unde se află în prezent…

Unde se află în prezent puiul de leu surprins într-o localitate din raionul Ștefan Vodă. Numele lui Vasile Mereuță nu figurează în contractul de donație

Sursa foto: Vasile Mereuță

Puiul de leu surprins săptămâna trecută în localitatea Palanca, raionul Ștefan Vodă, se află în prezent la domiciliul lui Vasile Mereuță, un agricultor care locuiește în raionul Căușeni, dar care practică agricultura în raionul Ștefan Vodă. Leul urma să fie transmis luni, 16 ianuarie, la Grădina Zoologică din Chișinău, în urma unei interpelări efectuate de Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM), însă reprezentanții menajeriei au refuzat preluarea acestuia din motiv că nu au condiții de întreținere.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Ion Bulmaga, șeful IPM, a declarat că în aceste condiții s-a ajuns la un acord ca animalul să fie îngrijit provizoriu la domiciliul lui Vasile Mereuță, sub supravegherea reprezentanților Grădinii Zoologice din Chișinău.

„În paralel, eu am făcut un demers către Serviciul Vamal ca să inițieze o anchetă în vederea stabilirii circumstanțelor cum acest pui de leu a ajuns pe teritoriul R. Moldova, de la cine și în ce condiții a traversat frontiera de stat (…). Luni, el (animalul n.red.) a fost verificat de către medicii veterinari, cât și de specialiștii din cadrul Grădinii Zoologice din Chișinău, i-a fost apreciată starea sa de sănătate. Ulterior s-a discutat cu acea persoană care-l deține despre condițiile de ținere mai departe a acestui animal, urmând ca Grădina Zoologică să monitorizeze starea. În paralel, am purtat discuții și cu câțiva activiști de mediu și ei urmau să trimită către o asociație de protecție a animalelor din România o solicitare în sensul identificării unei asociații care să preia animalul și să aibă grijă în continuare de el.

Atâta timp cât Grădina Zoologică din Chișinău nu are condițiile necesare, din câte cunosc la Grădina Zoologică au mai fost preluați patru pui de leu și deja capacitățile acesteia sunt limitate din păcate (…). Este un contract de donație între două persoane fizice. Conform actelor prezentate, domnul Mereuță nu figurează în acel contract, ci o doamnă. Probabil este o rudă de a dumnealui. Apar foarte multe semne de întrebare, în acest scop am mobilizat Serviciul Vamal, dat fiind faptul că acest serviciu dispune și de Direcția de urmărire penală, ulterior dumnealor să declanșeze o anchetă, dacă este cazul cu atragerea inspectorilor de mediu ca să le oferim tot suportul necesar”, a declarat Ion Bulmaga.

Potrivit șefului IPM, animalul ar putea prezenta un pericol pentru oameni, de aceea „trebuie să fim atenți ca animalul să fie protejat de mediul extern”, dar și „să-i asigurăm condiții optime de întreținere”.

(…) Am urmărit reacțiile din societate și din păcate, lumea nu conștientizează faptul că acest animal este sălbatic, este prădător și cât n-ar fi el de iubitor, instinctul animalier o să preia controlul asupra lui și să nu ne trezim într-o zi, Doamne ferește, că este agresat vreun copil. Vă dați seama ce se poate întâmpla. De aceea trebuie să fim atenți ca animalul să fie protejat de mediul extern, de această presiune a oamenilor. În același timp trebuie să-i asigurăm condiții optime de întreținere”, a adăugat Bulmaga.

Solicitat de ZdG, Vasile Mereuță a confirmat faptul că fiica sa, în vârstă de 32 de ani, figurează în acte drept persoană căreia i-a fost donat animalul.

„Da, este fiica mea. Ea s-a dus și l-a luat, pentru că eu eram ocupat (…). Eu am salvat animalul, doar că a fost dus la Kiev și de acolo a luat-o fiica mea”, a spus Mereuță.

Anterior, Vasile Mereuță a afirmat pentru ZdG că deține documentele necesare care demonstrează că puiul de leu i-a fost oferit în dar de o asociație pentru protecția animalelor din Ucraina. El susținea însă că animalul nu este înregistrat în R. Moldova, urmând ca până pe 21 ianuarie să fie întocmite aceste acte.

„(…) Noi vrem ca acest leu să trăiască mai departe în condiții. Acest leu stă în casă, la cald, este hrănit la timp. El nu este periculos, nu a fost adus din Africa, ci de la o asociație de animale. Nu este animal de Grădina Zoologică să stea în condițiile care sunt acum afară. Este un animal înconjurat de pisici și câini, în condiții foarte bine. Este foarte bine îngrijită (…). Eu de transmis nu-l transmit Grădinii Zoologice, mă duc doar să-l vaccinez (…). Cum să-l dau la Grădina Zoologică dacă eu l-am crescut de la o lună de zile, l-am hrănit cu mâna mea (…)”, a declarat Vasile Mereuță pentru ZdG.

În august 2022, animalul i-a fost oferit lui Vasile Mereuță în semn de recunoștință pentru că a contribuit la evacuarea animalelor din Ucraina în România. Potrivit unor surse ale ZdG, inspectorii de la IPM au întocmit vineri, 13 ianuarie, pe numele lui Mereuță un proces-verbal prin care i-au stabilit un termen limită pentru a perfecta actele prin care i se va permite să dețină animalul.

În mai 2018, ziarul The Washington Post relata despre povestea lui Michael Hodge, un bărbat în vârstă de 72 de ani care a fost atacat într-o bună zi de leul care de mai bine de zece ani făcea parte din familia sa. Pentru a-i salva viața lui Hodge, animalul a fost împușcat în timpul atacului.

Cine este persoana care deține puiul de leu surprins într-o localitate din raionul Ștefan Vodă. Șeful IPM spune că animalul va fi transmis Grădinii Zoologice din Chișinău. Reacția proprietarului