Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Cine este persoana care…

DOC Cine este persoana care deține puiul de leu surprins într-o localitate din raionul Ștefan Vodă. Șeful IPM spune că animalul va fi transmis Grădinii Zoologice din Chișinău. Reacția proprietarului

Sursa foto: Vasile Mereuță

Ziarul de Gardă l-a identificat pe proprietarul puiului de leu ce a fost zărit vineri, 13 ianuarie, în localitatea Palanca. Bărbatul este Vasile Mereuță, un agricultor care locuiește în raionul Căușeni, dar care practică agricultura în raionul Ștefan Vodă. Într-o discuție cu ZdG, el a spus că nu va permite ca animalul să fie transmis la Grădina Zoologică din Chișinău întrucât face parte din familie de pe când avea doar o lună de zile. Totodată, potrivit lui Mereuță, leul care are cum 6 luni de zile, nu prezintă un pericol pentru oameni.

Șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului (IPM), Ion Bulmaga, a declarat că animalul urmează să fie transmis luni dimineață, 16 ianuarie, la Grădină Zoologică din Chișinău, iar proprietarului animalului i-a fost întocmit un proces-verbal.

„Referitor la cazul ținerii în captivitate a unui exemplar de specie leu, ieri la fața locului s-au deplasat inspectorii de mediu din cadrul Direcției de profil a Inspectoratului pentru Protecția Mediului pentru a investiga acțiunile persoanei care deține acest animal. Astfel, persoanei în cauză i s-a întocmit proces-verbal cu privire la contravenție, animalul urmând să fie transmis luni la prima oră la Grădină Zoologică din Chișinău în prezența colaboratorilor IPM, conform prescripțiilor obligatorii înaintate”, a spus Ion Bulmaga într-o postare pe Facebook.

Solicitat de ZdG, Vasile Mereuță a afirmat că deține documentele necesare care demonstrează că puiul de leu i-a fost oferit în dar de o asociație pentru protecția animalelor din Ucraina. El spune însă că animalul nu este înregistrat în R. Moldova.

Sursa foto: Vasile Mereuță

„Noi documente avem din Ucraina, el nu este înregistrat în R. Moldova. Dar îl vom înregistra. Pe noi ne-a obligat până pe 21 ianuarie să întocmim actele necesare pentru a-l înregistra. Avem acte că animalul a fost donat. Eu am fost voluntar la mai multe asociații din Ucraina și am salvat de la moarte zeci de cai, ponei. O parte din măgari și cai au ajuns în Moldova, pentru că o asociație din România nu a putut să ia mai mult în camioane (…). Leul a fost crescut de la o lună de zile, a cărui mamă a fost Husky. Noi am crescut-o până la șase luni și urma să-i facem actele (…). Ieri era sub supraveghere (…).

Animalul se află sub supravegherea Grădinii Zoologice din Chișinău, pentru că este vaccinat aici în Moldova. Luni urmează să-i fie făcut al treilea vaccin pentru jumătate de an. Noi vrem ca acest leu să trăiască mai departe în condiții. Acest leu stă în casă, la cald, este hrănit la timp. El nu este periculos, nu a fost adus din Africa, ci de la o asociație de animale. Nu este animal de Grădina Zoologică să stea în condițiile care sunt acum afară. Este un animal înconjurat de pisici și câini, în condiții foarte bine. Este foarte bine îngrijită (…). Eu de transmis nu-l transmit Grădinii Zoologice, mă duc doar să-l vaccinez (…). Cum să-l dau la Grădina Zoologică dacă eu l-am crescut de la o lună de zile, l-am hrănit cu mâna mea (…)”, a declarat Vasile Mereuță pentru ZdG.

Sursa foto: ZdG

Vasile Mereuță ne-a expediat și un video cu animalul pe care l-a primit în dar de la o asociație din Ucraina.

În august 2022, animalul i-a fost oferit lui Vasile Mereuță în semn de recunoștință pentru că a contribuit la evacuarea animalelor din Ucraina în România. Potrivit unor surse ale ZdG, inspectorii de la IPM au întocmit vineri, 13 ianuarie, pe numele lui Mereuță un proces-verbal prin care i-au stabilit un termen limită pentru a perfecta actele prin care i se va permite să dețină animalul.