Principală  —  IMPORTANTE   —   Un deputat PAS explică cum…

Un deputat PAS explică cum au fost calculate gradele de vulnerabilitate energetică atribuite gospodăriilor care au solicitat compensații la energie

Sursa foto: social.gov.md

Deputatul PAS Radu Marian explică cum au fost calculate gradele de vulnerabilitate atribuite gospodăriilor care au solicitat compensații la energie pentru perioada rece a anului.

„Se calculează venitul disponibil al familiei: venitul disponibil = venitul total – (minus) cheltuielile minime – (minus) creditul ipotecar. Vreau să clarific că creditul ipotecar inclus în formulă nu va depăși 50% din cheltuielile minime și va fi luat în considerare începând cu facturile din decembrie (…). Cheltuielile minime se calculează după cum urmează: pentru primul membru al familiei se atribuie cheltuieli minime garantate de 3500 de lei. Pentru următorii membri 2400 de lei. Exemplu: pentru o familiei cu 4 membri cheltuielile minime total sunt egale cu 3500 de lei + 2400* 3 = 10.700 lei.

Pasul 2: se calculează cheltuielile prognozate pe energie. Cheltuielile pe energie se calculează ca media de 5 luni în baza NLC-ului introdus și a datelor de la furnizori. Se iau în calcul maxim 250 metri cubi de gaze, 2500 kw/h și 1.5 Gca. Pasul 3: se stabilește gradul de vulnerabilitate în funcție de ponderea cheltuielilor pe energie din venitul disponibil. Așadar: vulnerabilitate foarte ridicată: dacă cheltuielile prognozate pe energie depășesc 95% din venitul disponibil. Ridicată: 35% – 94%; medie: 20-35%; scăzută: 10-20%; non-vulnerabil: 0.1%.”, a declarat deputatul Radu Marian într-o postare pe contul său de Telegram.

Anterior, președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, a declarat că aproximativ 80% din gospodăriile care au solicitat compensații la energie au fost încadrate în categoria de vulnerabilitate energetică foarte ridicată.

Deputatul a mai menționat că circa 70 la sută din cei conectați la gaze naturale s-au înregistrat în programul „Ajutor la contor”, iar restul – 30%, pentru facturile pe luna noiembrie, urmează să fie încadrați automat în categoria de vulnerabilitate energetică medie.

„Un pic de statistică preliminară: 78% dintre toți solicitanții de compensații au fost încadrați în categoria foarte vulnerabilă. 12% – vulnerabilitate ridicată, 5% – medie, 2% – scăzută, 1% – non vulnerabilă. În total din toți cei conectați la gaz s-au înregistrat aproximativ 420 de mii din 600 de mii. Respectiv – 30% vor fi automat încadrați în categoria medie. Din cei 180 de mii de consumatori ai Termoelectrica s-au înregistrat aproximativ 102 de mii. Toți cei neînregistrați vor fi încadrați în categoria medie”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a lui Dan Perciun.

Gospodăriile care nu se vor înregistra pe site-ul „compensatii.gov.md”, pentru facturile din luna decembrie, urmează să fie încadrate în categoria de vulnerabilitate energetică scăzută.