Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Liderul comuniștilor din…

ULTIMA ORĂ Liderul comuniștilor din regiunea transnistreană, Oleg Horjan, a fost găsit împușcat în propria locuință, spune Poliția R. Moldova

Oleg Horjan, după ce a fost eliberat din Penitenciarul nr. 1 din Hlinaia, Grigoriopol. Sursa foto: Zona de Securitate

Oleg Horjan, liderul comuniștilor din regiunea transnistreană, a fost găsit împușcat în propria locuință. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către Diana Fetco, șefa Secției Comunicare și Protocol din cadrul Inspectoratului General al Poliției (IGP).

„Informăm că cetățeanul Horjan Oleg (anterior deținut ilegal de către așa-numitele autorități de la Tiraspol) a fost depistat împușcat în propria locuință dintr-o localitate din apropierea Tiraspolului. Poliția R. Moldova s-a autosesizat și întreprinde toate măsurile de investigație corespunzătoare ce vizează infracțiunea de omor”, a declarat Diana Fetco.

Despre decesul lui Horjan a anunțat și fostul deputat din partea Partidului Comuniștilor din R. Moldova (PCRM), actual membru al Partidului politic „Partidul Acțiunii Comune Congresul Civic” (PACCC), Mark Tkaciuk, într-o postare pe pagina sa de Facebook: „Tragedie! Oleg Horjan a fost ucis cu brutalitate în această seară”.

În decembrie 2022, Oleg Horjan, liderul comuniștilor din regiunea transnistreană, a fost eliberat din detenția ilegală. Informația a fost confirmată atunci pentru Ziarul de Gardă de către Pavel Cazacu, avocat la Asociația Promo-LEX.

„Da, din informațiile noastre el a fost astăzi eliberat. Noi nu am fost în regiune, dar din mai multe surse într-adevăr se confirmă acest lucru. S-a împlinit termenul de patru ani și șase luni pentru care a fost condiționat”, a declarat Cazacu.

În 2018, Oleg Horjan a fost condamnat de către pretinsele instanțe de judecată din regiunea transnistreană la o pedeapsă sub formă de privațiune de libertate pe un termen de 4 ani și 6 luni, în Penitenciarul Hlinaia, pentru „acțiuni violente împotriva unei persoane publice/reprezentantului puterii”. Motiv pentru arestarea lui Oleg Horjan a constituit desfășurarea întrunirii publice din 2 iunie 2018 și ulterioarele acțiuni ale sale de apărare a intereselor grupului de participanți care se aflau în detenția ilegală a miliției din regiunea transnistreană în urma unui protest pașnic.

În 2020, Curtea Supremă de Justiție a R. Moldova (CSJ) a constatat că, în rezultatul condamnării lui Oleg Horjan de către „instanțe de judecată” care nu au fost constituite conform legii şi care, în mod ilegal şi-au asumat atribuții de înfăptuire a justiţiei în regiunea transnistreană, acesta a fost privat de dreptul la un proces echitabil prevăzut de lege, anunța Asociația Promo-Lex printr-un comunicat de presă.

Pe 23 iulie 2020, Curtea Supremă de Justiție a R. Moldova a făcut publică decizia sa prin care a declarat sentinţa ,„Curţii Supreme a RMN” din 02 noiembrie 2018 (detalii aici) şi decizia „Colegiului de Recurs al Judecătoriei Supreme a RMN” din 28 decembrie 2018, în cauza penală în privinţa lui Horjan Oleg ca hotărâri adoptate de organe neconstituţionale (detalii aici)