Principală  —  IMPORTANTE   —   Președintele Partidului Comuniștilor din regiunea…

Președintele Partidului Comuniștilor din regiunea transnistreană, condamnat anterior de pretinsele instanțe de judecată de la Tiraspol la 4 ani și 6 luni de detenție, a fost eliberat

Sursa foto: Zona de Securitate

Oleg Horjan, liderul comuniștilor din regiunea transnistreană, a fost eliberat din detenția ilegală. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către Pavel Cazacu, avocat la Asociația Promo-LEX.

„Da, din informațiile noastre el a fost astăzi eliberat. Noi nu am fost în regiune, dar din mai multe surse într-adevăr se confirmă acest lucru. S-a împlinit termenul de patru ani și șase luni pentru care a fost condiționat”, a declarat Cazacu.

În 2018, Oleg Horjan a fost condamnat de către pretinsele instanțe de judecată din regiunea transnistreană la o pedeapsă sub formă de privațiune de libertate pe un termen de 4 ani și 6 luni, în Penitenciarul Hlinaia, pentru „acțiuni violente împotriva unei persoane publice/reprezentantului puterii”. Motiv pentru arestarea lui Oleg Horjan a constituit desfășurarea întrunirii publice din 2 iunie 2018 și ulterioarele acțiuni ale sale de apărare a intereselor grupului de participanți care se aflau în detenția ilegală a miliției din regiunea transnistreană în urma unui protest pașnic.

În 2020, Curtea Supremă de Justiție a R. Moldova (CSJ) a constatat că, în rezultatul condamnării lui Oleg Horjan de către „instanțe de judecată” care nu au fost constituite conform legii şi care, în mod ilegal şi-au asumat atribuții de înfăptuire a justiţiei în regiunea transnistreană, acesta a fost privat de dreptul la un proces echitabil prevăzut de lege, anunța Asociația Promo-Lex printr-un comunicat de presă.

Pe 23 iulie 2020, Curtea Supremă de Justiție a R. Moldova a făcut publică decizia sa prin care a declarat sentinţa ,„Curţii Supreme a RMN” din 02 noiembrie 2018 (detalii aici) şi decizia „Colegiului de Recurs al Judecătoriei Supreme a RMN” din 28 decembrie 2018, în cauza penală în privinţa lui Horjan Oleg ca hotărâri adoptate de organe neconstituţionale (detalii aici)