Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ! Autoritățile din Sănătate…

ULTIMA ORĂ! Autoritățile din Sănătate susțin că Federația Rusă a confirmat livrarea a 182.000 doze de vaccin Sputnik V, R. Moldova, cu titlu de ajutor umanitar

Responsabilii din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au emis joi, 8 aprilie, o notă informativă prin care anunță ca ministerul a fost informat la 7 aprilie curent, prin intermediul canalelor diplomatice ( Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene ) despre disponibilitatea Rusiei de a livra țării noastre, sub formă de ajutor umanitar, a 182.000 doze de vaccin Sputnik V,  dintre care 62.000 doze vor fi repartizate regiunii transnistrene.

În notă se menționează că, la moment, MSMPS, cu suportul MAEIE, este în proces de pregătire a setului de documente necesare  pentru importul lotului de vaccinuri, cu titlu de ajutor umanitar,  în Republica Moldova.

Tot aici, reprezentanții MSMPS susțin că autoritățile din Rusia urmează să vină cu o informație suplimentară privind  data  livrării vaccinurilor.

Marți dimineață, 6 aprilie, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) declara că nu deține nicio informație referitor la eventuala livrare a unui lot de vaccin Sputnik V, anunțat anterior de fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon. Despre aceasta a declarat coordonatorul grupului de comunicare privind imunizarea împotriva COVID-19, Alexei Ceban, în cadrul unei conferințe de presă organizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMSPS) privind procesul de vaccinare împotriva COVID-19 în R. Moldova.

Ulterior, tot marți, autoritățile din Sănătate au declarat că au fost informate pe marginea acestui subiect.

Suntem recunoscători pentru oricare suport în adresa procesului de vaccinare anti-COVID-19. La moment informații adiționale nu deținem. Noi vom informa dacă vom deține careva informații despre livrarea acestui lot”, a declarat coordonatorul al grupului de comunicare privind imunizarea împotriva COVID-19, Alexei Ceban.

Fără a deține o funcție publică în stat, Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) a plecat săptămâna trecută la Moscova. Potrivit lui Dodon, livrarea în R. Moldova a vaccinului rusesc Sputnik V a fost subiectul de bază al discuțiilor pe care le-a purtat în capitala Federației Ruse.

Partea moldovenească, adică noi suntem gata să cumpărăm cel puțin 500 de mii de doze de Sputnik V și suntem gata să plătim banii din buget”, anunța fiind la Moscova, Igor Dodon.

Și ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în R. Moldova, Oleg Vasnețov a informat președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi despre decizia autorităților Federației Ruse de a oferi R. Moldova un lot de 180 de mii de doze de vaccin împotriva COVID-19, cu titlu de asistență umanitară.

Anunțul a fost făcut vineri, 2 aprilie, în cadrul unei întrevederi dintre Zinaida Greceanîi și Oleg Vasnețov.

În cadrul întrevederii, ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în R. Moldova a spus și despre examinarea de către partea rusă a deciziei de a rezerva R. Moldova o cantitate de 500 de mii de doze, pentru achiziționare în cel mai scurt timp.

R. Moldova a inițiat procedura procurării a 400 de mii de doze de vaccin anti-COVID-19, fiind dispusă să achite 70 de milioane de lei, adică aproximativ 175 de lei pentru o singură doză. Anunțul privind licitația pentru procurarea vaccinului în cadrul planului național de imunizare COVID-19 a fost publicat pe pagina Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate la 18 martie.