Principală  —  IMPORTANTE   —   Uleiul a fost inclus în…

Uleiul a fost inclus în lista produselor de primă necesitate. Precizările prim-ministrei Natalia Gavrilița

Prim-ministra Natalia Gavrilița anunță că uleiul vegetal a fost inclus în lista produselor de primă necesitate. Decizia a fost luată miercuri, 18 mai, de către membrii Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), la o săptămână după ce Consiliul Concurenței (CC) a constatat scumpiri semnificative ale prețurilor de comercializare cu amănuntul la uleiul de floarea soarelui.

La produsele pentru care este limitat adaosul comercial a fost înregistrată o diminuare a prețurilor, a accentuat șefa Cabinetului de miniștri.

„Săptămâna trecută, noi am urmărit cu atenție mișcările care au loc în comerț în ceea ce ține de prețurile uleiului. Din primele discuții văd că cei din rețelele de comercializare dau vina pe producători, iar producătorul dă vina pe cei din rețelele de comercializare, până se clarifică lucrurile, azi, în ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, am decis includerea uleiului dezodorizat în lista produselor social importante, iar acolo este o excepție interesantă care va avea un adaos comercial limitat și se limitează și alte plăți, cum ar fi retrobonusul, așa cum a fost în cazul altor produse pe care le-am adăugat în lista produselor social importante câteva săptămâni în urmă, astfel ca decizia să nu afecteze producătorul. Vreau să spun că, la acele produse unde este adaosul comercial limitat, noi observăm o diminuare a prețurilor”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița în cadrul ședinței Guvernului.

La sfârșitul lunii februarie, Ministerul Economiei a intervenit cu modificări pentru a proteja consumul la categoriile de produse de primă necesitate, fiind extinsă lista produselor social importante pentru care este limitat adaosul comercial cu un șir de produse: carne de porc pe os; carne de pasăre; pești congelați; zahăr din sfeclă; paste; ouă proaspete; cartofi, ceapă, varză albă, morcov și sfeclă roșie în stare proaspătă.

Potrivit Guvernului, la comercializarea produselor social importante, persoanele juridice şi fizice care practică activitate de întreprinzător sunt obligate să indice în documentele primare cu regim special (facturi/facturi fiscale) preţul de achiziţie/preţul de livrare şi mărimea adaosului comercial cumulativ aplicat.

În cazul încălcării modului de formare şi aplicare a preţurilor pentru produsele social importante, persoanele juridice şi fizice poartă răspundere contravenţională, civilă sau penală, conform legislaţiei în vigoare.

Produsele social importante se comercializează la preţuri de achiziţie/preţuri de livrare cu aplicarea adaosului comercial ce nu depăşeşte 20%, cu excepţia pâinii şi a colacilor, pentru care adaosul comercial aplicat nu va depăşi 10%. Produsele social importante, atât din import, cât şi autohtone, care au fost supuse procesării în unităţile comerciale, se comercializează cu aplicarea adaosului comercial ce nu depăşeşte 40% cumulativ de la preţul de achiziţie/preţul de livrare.