Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Toți cetățenii R. Moldova își…

Toți cetățenii R. Moldova își pot perfecta pașapoartele biometrice fără restricții. A fost modificat tariful pentru perfectarea pașaportului în termen de 20 de zile lucrătoare

Imagine simbol

Agenția Servicii Publice (ASP) anunță că, începând cu ziua de luni, 15 august 2022, toți cetățenii R. Moldova își pot perfecta pașapoartele fără restricții și fără a prezenta documente confirmative. Potrivit ASP, tariful la perfectarea pașaportului în termen de 20 de zile lucrătoare a fost diminuat de la 850 lei la 650 lei.

„Cetăţenii pot să-şi perfecteze două pașapoarte concomitent sau să solicite al doilea act, chiar dacă au deja unul valabil. Prin intermediul serviciului MDelivery, puteți solicita livrarea pașapoartelor la domiciliu, atât în țară, cât și peste hotare”, anunță ASP într-un comunicat.

Modalitățile de livrare a pașapoartelor prin intermediul serviciului MDelivery vedeți aici.

Pașapoartele pot fi perfectate la orice centru multifuncțional, indiferent de înregistrarea la domiciliu sau reședință, atât în baza programărilor prealabile, cât și conform principiului rândului viu, mai menționează reprezentanții Agenției Servicii Publice. Lista subdiviziunilor teritoriale ale centrelor multifuncționale vedeți aici.

Tarifele pentru o serie de servicii prestate de Agenția Servicii Publice (ASP) au fost reduse, începând cu 1 august 2022, iar lista beneficiarilor de înlesniri la obținerea unor servicii publice a fost extinsă. O Hotărâre în acest sens a fost aprobată pe 27 iulie de Executiv.

Astfel, pașapoartele eliberate cetățenilor R. Moldova, în termen de 20 de zile lucrătoare, s-au ieftinit cu 200 de lei – de la 850 la 650 de lei. Cei care solicită eliberarea pașaportului în 10 zile lucrătoare vor achita 1 240 de lei, în loc de 1 280, iar pentru eliberarea documentului în 5 zile, cetățenii vor plăti 1 430 de lei, și nu 1 490, cum era până în prezent. Pentru ridicarea pașaportului în ziua adresării, va fi achitată suma de 2 080 de lei, în loc de 2 130 lei.

Anual, Agenția Servicii Publice eliberează circa 450 mii de pașapoarte, dintre care circa 60% sunt eliberate în termen de 20 de zile lucrătoare.

Până acum, cetățenii care veneau fără programare, direct la centrele multifuncționale ale Agenției, conform principiului rândului viu, și voiau să-și perfecteze pașapoartele în regim de urgență, adică „în ziua adresării” sau în termen de 24 de ore, trebuiau să prezinte unul din următoarele documente justificative, pentru ca să le fie acceptate cererile: bilete de călătorie procurate; bilete de odihnă procurate; medical, demersul Ministerului Sănătății sau al instituției medicale care confirmă trimiterea persoanei pentru reabilitare, recuperare sau la tratament medical peste hotarele R. Moldova; de deplasare (delegație), eliberat de angajator și/sau invitația, scrisoarea oficială eliberată de autoritățile străine privind desfășurarea seminarelor, trainingurilor, competițiilor sportive etc.; document justificativ al studentului care atestă că acesta urmează să susțină sesiunea la instituția de învățământ de peste hotare; care atestă decesul unei rude de peste hotare.

Cum ne putem perfecta pașapoarte noi pentru călătorii în străinătate?

ASP anunță că a semnat contractul cu o companie controlată de trezoreria Poloniei pentru achiziționarea a circa 3 milioane de blanchete de documente