Principală  —  Blog  —  Cititorul de gardă   —   CITITORUL DE GARDĂ/Cum ne putem…

CITITORUL DE GARDĂ/Cum ne putem perfecta pașapoarte noi pentru călătorii în străinătate?

Sursa: Arhivă

În urma solicitării mai multor cititori, îngrijorați că, în actualele condiții, nu și-ar putea comanda acte noi de călătorie, ZdG a adresat o solicitare Agenției Servicii Publice (ASP), care ne-a răspuns că „instituția asigură toți cetățenii care doresc să-și perfecteze pașapoartele că o pot face în regim normal”.

„La ora actuală, ASP prestează servicii de eliberare a documentelor atât persoanelor care se programează online, cât și celor care vin direct la Centrele multifuncționale ale instituției (conform principiului rândului viu)”, se spune în răspunsul oferit de ASP, precizându-se că, pentru ca procesul de perfectare a pașapoartelor în regim de urgență (în ziua adresării și la 24 de ore) să nu fie periclitat, iar cetățenii R. Moldova să fie asigurați neîntrerupt cu pașapoarte în condițiile legii, ASP a emis o dispoziție specială, care se va aplica 𝐓𝐄𝐌𝐏𝐎𝐑𝐀𝐑.

Astfel, cetățenii care vin fără programare, direct la centrele multifuncționale ale Agenției, conform principiului rândului viu, și vor să-și perfecteze pașapoartele în regim de urgență, adică „în ziua adresării” sau în termen de 24 de ore, trebuie să prezinte unul din următoarele documente justificative, pentru ca să le fie acceptate cererile:

  • bilete de călătorie procurate;
  • bilete de odihnă procurate;
  • medical, demersul Ministerului Sănătății sau al instituției medicale care confirmă trimiterea persoanei pentru reabilitare, recuperare sau la tratament medical peste hotarele R. Moldova;
  • de deplasare (delegație), eliberat de angajator și/sau invitația, scrisoarea oficială eliberată de autoritățile străine privind desfășurarea seminarelor, trainingurilor, competițiilor sportive etc.;
  • document justificativ al studentului care atestă că acesta urmează să susțină sesiunea la instituția de învățământ de peste hotare;
  • care atestă decesul unei rude de peste hotare.

Această măsură va fi aplicată temporar și a fost necesară pentru a nu sista procesul de documentare a cetățenilor în regim de urgență.

ASP ne asigură că perfectarea actelor de identitate este posibilă în orice centru multifuncțional, indiferent de înregistrarea la domiciliu sau reședință.

Informații detaliate privind prestarea serviciilor publice de către ASP găsiți pe pagina web a instituției www.asp.gov.md.