Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Titluri onorifice pentru 31 de…

Titluri onorifice pentru 31 de artiști, regizori, actori și compozitori, de Ziua Națională a Culturii

Colaj ZdG

Președinta Maia Sandu a conferit cinci titluri de „Artist al Poporului”, 14 de „Maestru în Artă” și 12 de „Artist Emerit” oamenilor de cultură din R. Moldova. Printre cei distinși sunt muzicienii Vali Boghean, Cristofor Aldea-Teodorovici, Cătălin Josan, Marcel Lazăr și Pasha Parfeni.

Distincțiile au fost acordate cu prilejul Zilei Naționale a Culturii pentru „activitate prodigioasă în domeniul culturii, contribuție substanțială la promovarea valorilor spirituale ale neamului, succese  remarcabile în activitatea de creaţie, înaltă măiestrie profesională”. 

Totodată, în semn de apreciere a meritelor deosebite în „salvgardarea patrimoniului cultural național, pentru contribuție la valorificarea și promovarea folclorului muzical autentic”, Ansamblul Etnofolcloric „Plăieșii” a fost distins cu titlul onorific „Colectiv Artistic Emerit”.

Conform legii privind condiţiile de salarizare a personalului din instituţiile de învăţămînt care funcționează în regim de autogestiune financiar-economică, sporul lunar pentru titlul onorific se stabileşte persoanelor distinse cu titluri onorifice, după cum urmează: „Artist al Poporului”, „Maestru în Artă” – în mărime de 250 de lei; „Emerit”, „Om Emerit”, „Maestru al Literaturii”, „Meşter-Faur”, „Maestru Emerit al Sportului” – în mărime de 200 de lei.