Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Taxele pentru grădiniță nu s-au…

Taxele pentru grădiniță nu s-au mărit. Au existat unele probleme tehnice

În luna curentă mai mulți părinți au primit bunuri pentru grădiniță cu taxă dublă. Aceștia au declarat că nu au fost anunțați despre unele majorări. Un părinte al cărui copil frecventează Grădinița nr. 20 din sectorul Buiucani al capitalei a menționată că, deși a achitat taxa luna trecută, a primit un  bon cu o sumă dublă.

Solicitată de ZdG, directoarea Grădiniței nr. 20, Ala Josan,  a declarat că este vorba de bonul de plată pentru alimentația copiilor.

„Anterior, când eram la Banca de Economii nu aveam astfel de probleme. S-a întâmplat ca în aceeași zi mai multe persoane să achite, la aceeași bancă, taxa respectivă, numai că unele transferuri au ajuns la contabilitate, altele nu. Respectiv, unii părinți au primit bonuri cu taxe duble. Este o problemă a băncii care deservește clientul, dar vom rezolva în scurt timp. Acești bani  nu se vor pierde, ci vor fi direcționați pentru lunile următoare. Noi (instituția), doar prezentăm datele referitor la frecvența copilului în grădiniță, calculul se efectuază contabilitatea centralizată a sect. Buiucani.”, a declarat șefa instituției.

Ala Josan a mai menționat că bonul pentru alimentația copiilor trebuie achitat în termen de cinci zile, până în ultima zi a lunii. Unii părinți însă, achită mai târziu taxa, respectiv, banii ajung mai greu, iar în bon se calculează drept datorie.  „Întârzierile apar și în cazul în care părinții achită bonul prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice. Uneori banii ajung mai greu la contabilitate.”

Directoarea Grădiniței spune că este nedumerită de faptul că părinții au aunțat despre această problemă în presă. Ea susține că părinții sunt  informați la toate ședințele că trebuie să achite taxa la timp.

Viorica Pelivan, reprezentanta serviciului management preșcolar la Direcția municipală Educație, Tineret și Sport, spune că aceste nereguli vizează doar luna ianuarie, pentru că la băncile care deservesc instituțiile a fost instalat un program specializat. „Au fost semnalate plăți duble, dar și întârzieri la achitarea salariilor la grădinițile din toate sectoarele. Este vorba doar de luna ianuarie și nu vizează mărirea taxelor. Banii vor rămne în cont pentru luna următoare.”

Precizăm că locuitorii Chișinăului pot achita taxele pentru grădiniță prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electonice MPay. Actualmente doar 3 bănci comerciale au licență ce le oferă dreptul să proceseze plățile cu cardul: BC „Moldova-Agroindbank”SA, BC „Victoriabank” SA, BC „Moldindconbank” SA.