Principală  —  IMPORTANTE   —   Suedia alocă peste 5 milioane…

Suedia alocă peste 5 milioane de euro pentru Ucraina, R. Moldova și Georgia

Sursa foto: Getty Images

Suedia alocă 60 milioane de coroane suedeze (peste 5 milioane de euro, n.red.) pentru asistență legată de apărare pentru Ucraina, R. Moldova și Georgia, informează printr-un comunicat Ambasada Suediei la Chișinău.

Guvernul Suediei a decis să acorde sprijin în valoare de 50 milioane de SEK (coroane suedeze) Ucrainei, 5 milioane de SEK Moldovei și 5 milioane de SEK Georgiei. Sprijinul este oferit prin diverse fonduri NATO și va fi folosit pentru deminare, managementul crizelor, securitate cibernetică și instruire.

„Fondul fiduciar NATO pentru consolidarea capacităților de apărare pentru R. Moldova va primi 5 milioane de SEK. Banii vor fi folosiți pentru achiziționarea de echipamente, instruire și pentru sprijinirea reformelor.

Fondul NATO pentru Ucraina (Fondul pachetului de asistență globală pentru Ucraina) va primi 50 de milioane SEK pentru a fi utilizat pentru proiecte care au fost deja decise, dar care nu au finanțare, de exemplu prin achiziționarea de echipamente de apărare, combustibil, echipament medical, deminare și alte echipamente militare de antrenament”, se spune în comunicatul misiunii diplomatice.

Alte 5 milioane de SEK vor fi donate Georgiei în cadrul pachetului NATO-Georgia. Banii vor fi direcționați către proiecte în domenii precum managementul crizelor, securitatea cibernetică, partajarea informațiilor, canalele de comunicare sigure și abilitățile de inginerie.