Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Spitalul Raional Ungheni solicită ajutor…

Spitalul Raional Ungheni solicită ajutor financiar de la cetățeni pentru a procura ventilatoare portabile. Anterior, autoritățile afirmau că „avem suficiente”

Spitalul Raional Ungheni solicită ajutorul cetățenilor pentru a putea lupta eficient cu coronavirusul de tip nou. Deși anterior autoritățile au anunțat să sistemul medical dispune de suficiente aparate pentru respirație, instituția medicală precizează că are doar „două ventilatoare portabile pentru respirația artificială, ceea ce nu este suficient pentru cele șase paturi de reanimație din secția terapie intensivă”.

Anterior, și Spitalul Raional Cantemir a solicitat sprijin de la cetățeni, deși pe conturile pentru donații publicate de Guvern s-au adunat deja peste 13 milioane de lei, care încă nu au fost distribuiți.

Reprezentanții Ministerului Sănătății nu au răspuns încă la solicitarea ZdG de a discuta la acest subiect.

„Spitalul Raional Ungheni are, în aceste zile, misiunea de a trata și bolnavi cu COVID 19. Sunt internați deja patru astfel de pacienți. Pentru ei sunt pregătite secțiile boli contagioase și boli cronice. La momentul de față, spitalul dispune de două ventilatoare portabile pentru respirația artificială, ceea ce nu este suficient pentru cele șase paturi de reanimație din secția terapie intensivă. E nevoie să fie create toate condițiile necesare pentru acordarea unor servicii medicale de calitatate și eficiente. Cei ce doresc să ajute Spitalul Raional din Ungheni în lupta cu COVID 19, o pot face transferând donații pe contul: I.M.S.P. Spitalul Raional Ungheni, C/F 1003609150409, MF-Trezoraria REGIONALA CENTRU- Ungheni TREZMD2X, IBAN MD30TRPCCU518430D00328AA. Mulțumim anticipat pentru susținere și implicare” se precizează în mesajul publicat și pe pagina oficială a Primăriei mun. Ungheni.

Zilele trecute, pe site-ul instituției medicale au fost adresate mulțumir unor agenți economici și instituții de stat care ar fi acordat ajutor Spitalului.

Președintele Igor Dodon a declarat public că „avem suficienți și specialiști, și medici, și spații, și utilaje și medicamente pentru toate scenariile… Inclusiv ventilatoarele care sunt pentru cazuri extreme. Vreau să vă spun că din șase cazuri, doar într-un caz a trebuit ventilator de ăsta, special. Câte avem, 500?”, întreba președintele pe ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu. Aceasta răspundea afirmativ.

Anterior, și la solicitarea  ZdG, reprezentanții Ministerului Sănătății au precizat că, în total, spitalele raionale și cele republicane, sunt dotate cu 500 de aparate pentru respirație artificială. ZdG a contactat anterior toate instituțiile medicale din țară, totuși nu am reușit să obținem răspunsuri referitoare la echipamentul medical din fiecare. Astfel, din informația obținută de la administratorii celor 40 de instituții medicale, care ne-au răspuns, ajungem la cifra de 358 de aparate pentru respirație artificială. Totuși, aceasta nu este cifra finală, așa cum nu cunoaștem de câte aparate de ventilare artificială a plămânilor dispun celelalte 11 instituții medicale, administratorii cărora, fie nu au fost de găsit, fie nu au dorit să comunice cu ZdG.