Principală  —  IMPORTANTE   —   SONDAJ/ Acceptarea vaccinului împotriva COVID-19…

SONDAJ Acceptarea vaccinului împotriva COVID-19 este în creștere: 57% din respondenți ar accepta să se vaccineze împotriva noului coronavirus

Imagine-simbol: România TV

Acceptarea vaccinului împotriva COVID-19 este în creștere continuă. 57% ar accepta să se vaccineze, comparativ cu 41% în martie 2021. Totodată, procentul persoanelor care afirmă că nu se vor vaccina cu siguranță a scăzut semnificativ de la 37% la 23%. Vaccinul continuă să fie acceptat mai mult de către persoane în vârstă și bărbați, cei cu încredere mai mare în autorități și cei care percep virusul ca fiind aproape și că se răspândește rapid. Acestea sunt câteva dintre rezultatele celui de-al cincilea studiu despre viziunile comportamentale privind COVID-19 în R. Moldova, realizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) și Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).

Potrivit studiului, 20% dintre respondenți declară că au primit cel puțin o doză de vaccin COVID-19. Majoritatea (90%) au primit vaccinul în R. Moldova, iar 8% în România. 75% dintre cei care au primit o doză de vaccin intenționează să primească și a doua doză. 23% dintre cei care au fost vaccinați spun că au primit ambele doze.


Factorii pe care îi iau persoanele în considerare persoanele care decid să se vaccineze (cel puțin 3 din 4 respondenți) se referă la asigurarea că vaccinul a fost utilizat de mult timp fără efecte adverse și asigurarea interacțiunii libere cu membrii familiei și prietenii după vaccinare. Factorii secundari (aproape 2/3 din respondenți) se referă la asigurarea gratuită a vaccinului și recomandarea din partea Organizației Mondiale a Sănătății și a medicului de familie.

„Nivelul încă redus de acceptabilitate a vaccinului continuă să fie condiționat de îngrijorarea că vaccinul ar putea avea efecte secundare grave asupra sănătății (68% din respondenți, dar în descreștere față de 83% în martie 2021). Neîncrederea în procesul de vaccinare continuă să fie alimentată de zvonurile negative în spațiul public. Astfel, 71%  din respondenți (față de 82% în studiul precedent) au auzit lucruri rele despre vaccinuri, în special că acestea au efecte secundare grave (92%)”, arată datele studiului.

Cât privește preferința pentru tipurile de vaccin împotriva COVID-19, studiul actual atestă o echilibrare în preferințe: dintre respondenții care acceptă să fie vaccinați, 27% preferă Sputnik V, 25% – Pfizer, 18% – AstraZeneca, iar alte 18% ar accepta orice vaccin oferit de Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Studiul mai arată că fiecare a patra persoană adultă (28%) continuă să nu creadă că noul coronavirus COVID-19 este real sau nu este sigură că acesta există. 

Perceperea riscului, cunoștințe și atitudini

19% din respondenți (față de 18% în martie 2021, 11% în noiembrie și 5% în august 2020) confirmă că au fost sau erau, în perioada colectării datelor, testați pozitiv COVID-19 cu diferite forme (de la asimptomatic la forme severe), iar alte 10% au fost suspecte cu simptome specifice, dar fără confirmare de laborator.

Studiul cinci atestă o descreștere semnificativă a procentului respondenților care consideră că este probabilitate mare să se infecteze cu COVID-19 (de la 48% în martie 2021 la 38%) și a procentului persoanelor care consideră că vor avea forme severe în caz de infectare (de la 43% în martie 2021 la 35%).

„Descreșteri semnificative s-au înregistrat și la nivel de alți parametri: procentul persoanelor care se simt stresate din cauza COVID-19 a scăzut de la 52% în martie 2021 la 44%; procentul persoanelor cu frică față de COVID-19 a scăzut de la 51% în martie 2021 la 43%; a scăzut și procentul persoanelor care simt că virusul se răspândește rapid (de la 77% în martie 2021 la 51%)”, potrivit datelor studiului.

Procentul respondenților care raportează că se informează despre virus des sau foarte des este în scădere față de studiul precedent (de la 73% la 66%).

76% din respondenți (cu 10% mai puțin față de studiul precedent) sunt îngrijorați de faptul că pandemia va avea consecințe economice pentru ei în viitor.

Respectarea comportamentelor de protecție continuă să fie extrem de ridicată, majoritatea măsurilor de protecție fiind raportate de peste 90% dintre respondenți. Totuși, respectarea majorității măsurilor de protecție a scăzut puțin sau a rămas stabilă față de studiul precedent. Există o disponibilitate semnificativ mai mică de a evita evenimentele sociale, precum și de a rămâne acasă și a nu merge la serviciu / școală. 

Potrivit rezultatelor sondajului, procentul respondenților care raportează că se informează despre virus des sau foarte des este în scădere față de studiul precedent (de la 73% la 66%), iar 76% din respondenți (cu 10% mai puțin față de studiul precedent) sunt îngrijorați de faptul că pandemia va avea consecințe economice pentru ei în viitor.

„Respectarea comportamentelor de protecție continuă să fie extrem de ridicată, majoritatea măsurilor de protecție fiind raportate de peste 90% dintre respondenți. Totuși, respectarea majorității măsurilor de protecție a scăzut puțin sau a rămas stabilă față de studiul precedent. Există o disponibilitate semnificativ mai mică de a evita evenimentele sociale, precum și de a rămâne acasă și a nu merge la serviciu / școală. 35% din respondenți susțin că situația lor financiară personală s-a înrăutățit (46% în martie 2021) în ultimele 3 luni, iar pentru 56% a rămas neschimbată (49% în martie 2021)”, se mai arată în sondaj.

Studiul a fost efectuat în perioada 20 mai – 4 iunie 2021, pe un eșantion probabilist de 1.003 persoane din peste 320 localități, reprezentativ pentru populația adultă a R. Moldova (cu excepția regiunii transnistrene), eroarea maximă de eșantionare fiind de ± 3%.