Principală  —  IMPORTANTE   —   Socialiștii au contestat la Curtea…

Socialiștii au contestat la Curtea Constituțională hotărârea Parlamentului privind prelungirea stării de urgență pe teritoriul național cu încă 45 de zile

Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) a contestat la Curtea Constituțională (CC) hotărârea Parlamentului, din 23 iunie 2022, privind prelungirea stării de urgență. Contestația la CC a fost depusă de deputatul socialist Vasile Bolea, care susține că „prin prelungirea stării de urgență se restrâng în continuare, pe o perioadă de 45 de zile, drepturile cetățenilor”.

„Considerăm că această hotărâre a Parlamentului prin care s-a prelungit starea de urgență este în exces. (…) Considerentele cu care a venit Guvernul privind solicitarea de a prelungiri starea de urgență vin să restrângă drepturile cetățenilor (…) Am solicitat ca Înalta Curte să exercite în regim de urgență controlul constituționalității acestei Hotărâri a Parlamentului”, a declarat deputatul socialist Vasile Bolea.

Starea de urgență în R. Moldova a fost prelungită cu încă 45 de zile, în contextul războiului din Ucraina. Propunerea Guvernului privind prelungirea stării de urgență pe întreg teritoriul țării, începând cu data de 24 iunie, a fost susținută cu votul a 59 de deputați din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), în cadrul ședinței Parlamentului de joi, 23 iunie.

Atunci, prim-ministra R. Moldova, Natalia Gavrilița, a explicat în plenul Parlamentului că, în contextul războiul din Ucraina, există în continuare riscuri împotriva securității aprovizionării R. Moldova cu energie electrică, gaze naturale și produse petroliere. Astfel, potrivit prim-ministrei, prelungirea stării de urgență este importantă pentru a dispune de posibilitatea de intervenție promptă în cazul necesității luării unor decizii pentru menținerea securității energetice a R. Moldova.

Pe 24 februarie, în R. Moldova a fost instituită stare de urgență pentru 60 de zile în legătură cu situația din Ucraina. 

Pe 25 aprilie curent, starea de urgență în R. Moldova a fost prelungită pentru încă 60 de zile. Propunerea Guvernului privind prelungirea stării de urgență pe întreg teritoriul național cu încă 60 de zile, a fost susținută de deputați în cadrul ședinței Parlamentului din 21 aprilie.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. De atunci, sute de orașe din sudul și estul Ucrainei au fost distruse, iar mii de oameni au fost nevoiți să fugă din calea războiului.

Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse.

LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 127