Principală  —  IMPORTANTE   —   Starea de urgență în R.…

Starea de urgență în R. Moldova a fost prelungită cu 45 de zile, în contextul războiului din Ucraina

Starea de urgență în R. Moldova a fost prelungită cu încă 45 de zile, în contextul războiului din Ucraina. Propunerea Guvernului privind prelungirea stării de urgență pe întreg teritoriul țării, începând cu data de 24 iunie, a fost susținută cu votul a 59 de deputați, în cadrul ședinței Parlamentului de joi, 23 iunie.

Prim-ministra R. Moldova, Natalia Gavrilița, a explicat că, în contextul războiul din Ucraina, există în continuare riscuri împotriva securității aprovizionării R. Moldova cu energie electrică, gaze naturale și produse petroliere. Astfel, potrivit prim-ministrei, prelungirea stării de urgență este importantă pentru a dispune de posibilitatea de intervenție promptă în cazul necesității luării unor decizii pentru menținerea securității energetice a R. Moldova.

„Luând în considerare faptul că prognozele pe care le avem la dispoziție nu indică încetarea războiului în statul vecin și nici atenuarea riscurilor de securitate pentru R. Moldova, inclusiv de ordin economic, energetic, umanitar și militar, considerăm justificată solicitarea noastră cu care am venit astăzi în fața Parlamentului de prelungire a străzii de urgență în R. Moldova pentru 45 de zile, începând cu 24 iunie 2022.

(…) Monitorizăm în continuare situația în scopul prevenirii și anticipării efectelor care pot amenința securitatea R. Moldova. (…) Efectele războiului afectează și conexiunile comerciale și lanțuri logistice, inclusiv de produse alimentare, aprovizionarea cu produse petroliere, suprasolicitând infrastructura de transport din R. Moldova. Sunt necesare redimensionarea și reevaluarea soluțiilor și măsurilor care să consolideze procesele de importanță vitală în R. Moldova și în întreaga regiune.

În condițiile actuale, întrucât se păstrează în continuare riscuri împotriva securității aprovizionării R. Moldova cu energie electrică, gaze naturale și produse petroliere, prelungirea stării de urgență este importantă pentru a dispune de posibilitatea de intervenție promptă în cazul necesității luării unor decizii suplimentare celor instituite de cadrul juridic existent, pentru asigurarea tuturor consumatorilor cu resurse energetice și menținerea securității energetice a statului”, a declarat prim-ministra R. Moldova, Natalia Gavrilița.

Propunerea de prelungire a stării de urgență pentru încă 45 de zile a fost aprobată miercuri, 22 iunie, de Guvern, în urma examinării unui raport în acest sens, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), din 21 iunie.

Potrivit Raportului examinat de CSE, necesitatea de prelungire a stării de urgență este determinată de riscurile persistente în privința securității aprovizionării R. Moldova cu resurse energetice, impactului asupra domeniului transporturilor, asigurării energetice a țării, securității la frontieră și gestiunii fluxului de refugiați.

În aceste condiții, CSE va interveni prompt, în cazul necesității de a lua decizii suplimentare celor instituite de cadrul juridic existent, pentru asigurarea tuturor consumatorilor cu resurse energetice și menținerea securității energetice a statului.

Pe 24 februarie, în R. Moldova a fost instituită stare de urgență pentru 60 de zile în legătură cu situația din Ucraina. 

Pe 25 aprilie curent, starea de urgență în R. Moldova a fost prelungită pentru încă 60 de zile. Propunerea Guvernului privind prelungirea stării de urgență pe întreg teritoriul național cu încă 60 de zile, a fost susținută de deputați în cadrul ședinței Parlamentului din 21 aprilie.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. De atunci, sute de orașe din sudul și estul Ucrainei au fost distruse, iar mii de oameni au fost nevoiți să fugă din calea războiului.

Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

LIVE TEXT/ 120 de zile de război în Ucraina.