Principală  —  IMPORTANTE   —   Sistemul informațional automatizat din spitale:…

Sistemul informațional automatizat din spitale: cum funcționează în R. Moldova și ce cred medicii că ar trebui ajustat

Din 2017, mai multe instituții medicale din R. Moldova pot acorda îngrijiri, verifica fonduri, gestiona medicamente și materiale medicale prin intermediul Sistemului informațional automatizat „Asistența Medicală Spitalicească” (SIA AMS). În prezent, acesta funcționează în 15 spitale de la noi, simplificând astfel munca personalului medical. 

Medicii spun că sistemul digitalizat i-a ajutat să aibă o comunicare mai bună în cadrul instituțiilor în care activează. „Toată informația asta concentrată per pacient, per serviciu, per secție ne ajută mult. Pot accesa sistemul și la serviciu, și la domiciliu și știu că e securizat în așa mod, încât informația despre pacient rămâne doar aici”, menționează vicedirectorul Institutului de Medicină Urgentă (IMU), Igor Curov. 

„Putem verifica traseul zilnic al pacientului…” 

Potrivit lui Curov, SIA AMS permite gestionarea eficientă a informației despre spital. „Noi avem o platformă care conține tot necesarul pentru un medic bun. El poate gestiona orice raport, monitorizând pacientul în timp real. Orice mișcare ce se referă la pacient, legat de medicamente, consumabile, examinări, rezultate, se păstrează în sistemul informațional și poate fi gestionată în orice moment. Totul se notează încă de la prima examinare: ce fel de urgență a fost stabilită după triaj, diagnosticul primar, câteva cuvinte despre evoluția bolii – cu ce a venit pacientul și așa mai departe. Prin acest sistem, putem vedea orice examinare. Eu primesc imaginile în câteva secunde la calculator”, precizează medicul.  

Aceeași posibilitate o are fiecare medic care dispune de acces la sistem. „Este informație multă și valoroasă, puteți vedea zilnic cum a fost tratat pacientul. Este acces la fișa lui, începând cu diagnosticul la internare și până la cel definitiv. Noi am digitalizat la maxim instituția. Poate alte instituții nu au un sistem informațional atât de desfășurat, dar la noi serviciul informatic a lucrat mult la dezvoltarea modulelor”, adaugă Igor Curov. 

Dincolo de toate acestea, SIA AMS e binevenit mai ales în contextul limitării răspândirii infecției COVID-19. „În zona roșie de COVID-19 de la spitalul nostru nu este nicio hârtie, datorită acestui sistem informațional. Orice schimb de informație e online. Toate fișele ulterior sunt scoase pe suport de hârtie, întrucât așa sunt cerințele pentru arhivare”, punctează vicedirectorul IMU. 

El concluzionează că, pe viitor, ar fi necesară dezvoltarea unui sistem automatizat de informare integrat în R. Moldova. „În Polonia, se află pe ultima sută de metri elaborarea fișei electronice medicale pentru orice cetățean. E o idee foarte bună pentru cazurile în care pacienții ajung la tine inconștienți. În spitalele republicane avem deja o temelie bună în acest sens”, conchide medicul.  

„Toată informația este digitalizată, sistemul permite în orice moment accesarea de către diferiți specialiști”

Totodată, șeful Departamentului Chirurgie de la Spitalul Clinic Republican (SCR), Ruslan Atanasov, subliniază că „în toată lumea, demult s-a trecut la digitalizarea fișei de observație”. 

Acum, deoarece la noi toată informația este digitalizată, sistemul permite accesarea practic imediată de către specialiștii implicați în procesul curativ-diagnostic al pacientului. Nu este nevoie de prezența fizică a fișei de observație, ci doar de accesul la sistem, care îți permite să vezi toate investigațiile clinice și paraclinice efectuate”, explică Atanasov. 

În prezent, SIA AMS permite accesul la date despre pacient doar instituției unde acesta este internat și doar dacă aceasta are implementat sistemul respectiv. „Dacă pacientul anterior a fost internat la noi în instituție, noi putem vedea automat toate datele, cu ce patologii a fost internat mai înainte și dacă este vreo legătură între adresarea anterioară și cea de acum. Peste hotare, s-ar permite accesarea tuturor informațiilor din cartela electronică medicală. Respectiv, când pacientul se adresează, tu ai acces la ultimele investigații, plus întregul istoric anterior”, accentuează medicul.  

În același context, Ruslan Atanasov sugerează că sistemul informațional implementat acum ar trebui să fie disponibil nu doar în cadrul instituției, ci să existe la nivel de țară un sistem unificat, care ar permite accesul la baza de date persoanelor legitimate prin acces personalizat securizat.

De asemenea, el adaugă că, în opinia sa, soft-ul ar trebui actualizat, în corespundere cu cerințele noi din domeniu și că ar trebui să devină mai ușor de accesat de pe diferite browsere și sisteme de operare, ce ar permite utilizarea diverselor gadgeturi mobile pentru acces. „Par mărunțișuri, dar un sistem bine lucrat trebuie să fie accesibil și universal”, indică Atanasov. 

„Este îmbunătățit nivelul de gestionare a medicamentelor şi articolelor parafarmaceutice”

Sistemul Informațional Automatizat pentru Asistența Medicală Spitalicească (SIA AMS) a început să fie implementat și în IMSP Institutul Oncologic, începând cu anul 2017, fiind accesat on-line în cadrul platformei guvernamentale MCloud. 

În acest mod, este esențial îmbunătățit nivelul de gestionare a medicamentelor şi articolelor parafarmaceutice. Schimbul de informație între medici este mult mai operativ şi transparent. Atât că SIA AMS necesită a fi ajustat pentru specificul oncologic, ca de exemplu şedinţele de radioterapie, aspecte care deja s-au discutat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale”, declară reprezentanții Institutului Oncologic. 

Din 2017, 15 spitalele din R. Moldova au început a activa în baza unui Sistem Informațional Automatizat, care le-a permis instituțiilor medicale să gestioneze în timp real informația privind fluxul mijloacelor financiare, stocurilor de medicamente, materiale sanitare și chiar datele privind starea de sănătate a fiecărui pacient.

SIA AMS a fost implementat în instituțiile medico-sanitare în care Ministerul Sănătății are statut de fondator: Institutul Mamei și Copilului, Spitalul Clinic Republican, Institutul de Medicină Urgentă, Institutul Oncologic, Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, Institutul de Cardiologie, Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorba”, Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie, Spitalul Clinic de Psihiatrie, Dispensarul Republican de Narcologie, Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile, Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Spitalul de Psihiatrie Bălți și Spitalul de Psihiatrie și Ftiziopneumologie Orhei. 

Valoarea proiectului a constituit aproape 10 milioane de lei, banii fiind alocați din bugetul de stat.

Inițiativa Uniunii Europene EU4Digital colaborează cu R. Moldova, la fel ca și cu celelalte țări membre ale Parteneriatului Estic, pentru a asigura că schimbul de informații din sănătate și gestionarea sistemelor, precum SIA, implementat în Spitalele din R. Moldova, sunt în armonie cu cele mai bune practici ale UE și cu țările vecine. 

Acest lucru înseamnă că datele care se conformează acelorași norme sunt interoperabile între diverse organizații, acționari și chiar peste granițe, ceea ce este important pentru a oferi o mai bună îngrijire pacienților, indiferent unde se află aceștia.

Acest material este produs în cadrul campaniei de informare „UE-Moldova: Împreună mai puternici”, desfășurată de proiectul „Comunicare strategică și suport pentru mass-media în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reprezintă în mod obligatoriu viziunea UE.