Sinteza accidentelor rutiere produse pe teritoriul țării pe parcursul anului 2014

Pe parcursul anului 2014 în țară s-au produs 2 564 accidente rutiere soldate cu 324 persoane decedate şi 3 080 traumatizate. Dintre acestea, 932 de accidente au fost calificate ca accidente grave, în care 324 de persoane au decedat, iar 1.111 au fost traumatizate.

Din numărul total de accidente, cea mai mare parte o constituie tamponarea pietonilor – 884 de accidente, în urma cărora au decedat 96 de pietoni, iar alții 833 s-au ales cu diferite traumatisme. În circa 688 de accidente pietonii au suferit din vina conducătorilor de vehicule, inclusiv în 475 de cazuri pietonii se aflau pe spaţiile destinate circulaţiei acestora (trotuare, pasaje pietonale, insule, etc.).

Concomitent, din vina pietonilor care au încălcat regulile de traversare a părţii carosabile au fost înregistrate 196 de accidente rutiere, soldate cu decesul a 30 şi traumatizarea altor 182 de persoane.

Analiza încălcărilor regulilor de circulaţie comise de pietoni, ne demonstrază, că traversarea străzii fără a se asigura în prealabil, traversarea străzii în locuri interzise, deplasarea neregulamentară pe carosabil, ieşirea pe neaşteptate de după vehicule și obstacole a dus la producerea a 168 de accidente.

Copii au fost implicaţi în 411 accidente rutiere, în rezultatul cărora şi-au pierdut viaţa 20 şi au fost traumatizaţi 391 de copii. Din vina proprie a copiilor s-au produs 49 de accidente, în care 3 au decedat, iar 46 de copii au fost traumatizaţi. Repartizarea accidentelor după zilele săptămânii arată că cele mai periculoase din punctul de vedere al circulaţiei rutiere au fost zilele de duminică în care s-au înregistrat 397 de accidente rutiere. După ora comiterii, cele mai multe accidente, și anume 350 s-au produs în intervalul orelor 16:00 – 18:00.

Conform statisticii, cea mai mare parte din numărul de accidente s-a produs din vina conducătorilor auto – 2.209 din numărul total de accidente înregistrate în ţară. Efectuând o analiză a încălcărilor regulilor de circulaţie comise de conducătorii auto, care generează producerea accidentelor rutiere, viteza neadecvată vizibilităţii, condiţiilor situaţiei rutiere au dus la producerea a 583 de accidente, nerespectarea priorităţii la trecerea intersecţiilor au generat 251 de accidente rutiere, conducerea transportului sub influenţa alcoolului au făcut ca în țară să se producă 140 de accidente, depăşirea vitezei stabilite, de asemenea au generat 105 accidente rutiere.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *