Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Și examenele de calificare la…

Și examenele de calificare la finalizarea programelor de formare profesională tehnică ar putea fi anulate

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) anunță vineri, 22 mai, că va propune Cabinetului de miniștri pentru aprobare Proiectul Hotărârii de Guvern „Cu privire la aprobarea proiectului de lege privind anularea examenelor de calificare la finalizarea programelor de formare profesională tehnică, anul de studii 2019-2020”, care a fost elaborat având în vedere situația epidemiologică urmare a răspândirii infecției COVID-19 și efectele acesteia asupra organizării procesului educațional.

„În contextul situației epidemiologice și economice din Republica Moldova instituțiile de învățământ profesional tehnic sunt în imposibilitate de a asigura dezvoltarea deprinderilor practice ale elevilor și de a evalua și certifica absolvenții în acord cu prevederile Regulamentului de organizare și desfășurare a examenului de calificare, aprobat prin ordinului Ministrului Educației, Culturii și Cercetării nr. 127/2018.

Examenele de calificare presupun testarea abilităților practice ale elevilor, iar dat fiind faptul că stagiile de practică s-au desfășurat în regim online, aceștia nu au avut posibilitatea de a exersa practic în întreprinderi”, argumentează instituția.

Prin urmare, MECC va propune eliberarea certificatelor de calificare/diplomelor de studii profesionale elevilor care finalizează în acest an programe de formare profesională tehnică conform unei formule speciale.

Decizia finală privind anularea examenelor de calificare și eliberarea actelor de studii la finalizarea programelor de formare profesională tehnică, anul de studii 2019-2020 va fi luată de către Parlamentul Republicii Moldova.

Joi, 21 mai, Parlamentul a aprobat, în ambele lecturi, proiectul de lege privind anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general, sesiunea de examene 2020.