Principală  —  IMPORTANTE   —   Șefa statului, despre numirea verișoarei…

Șefa statului, despre numirea verișoarei sale în funcția de purtătoare de cuvânt a Nataliei Gavrilița: „Cred că este un sacrificiu, pentru că ea vine de la un salariu mai mare la un salariu mai mic”

Foto: Radio Europa Liberă Moldova

„Ea este rudă cu mine. Este asta conflict de interes? Nu este, pentru că nu eu am angajat-o și nici măcar nu am recomandat-o acolo”, a declarat președinta R. Moldova, Maia Sandu, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă Moldova, despre numirea verișoarei sale Anastasia Taburceanu în funcția de purtătoare de cuvânt a prim-ministrei, Natalia Gavrilița.

„E firesc să facă știri, dar, mai ales de la presa care se consideră obiectivă, eu aștept ca lucrurile să fie prezentate corect. Jumătățile de adevăr sunt și ele manipulatoare și noi nu vrem să avem știri manipulatoare. Da, ea este rudă cu mine. Este asta conflict de interes? Nu este, pentru că nu eu am angajat-o și nici măcar nu am recomandat-o acolo”, a spus Maia Sandu.

Șefa statului susține că propunerea ca Anastasia Taburceanu să fie numită în funcția de purtătoare de cuvânt a venit de la șefa Cabinetului de miniștri.

„Este acesta un beneficiu? Eu mai degrabă cred că este un sacrificiu, pentru că ea vine de la un salariu mai mare la un salariu mai mic, pentru că a fost rugată de doamna prim-ministru să meargă s-o ajute în cabinet. Deci, lucrurile acestea trebuie toate prezentate, pentru că, altfel, se creează o imagine și nu este imaginea corectă. Aș vrea ca presa să înțeleagă totuși ce înseamnă echipa de încredere și cabinetul unui ministru, al unui prim-ministru, al unui președinte, nu poți să angajezi în echipa de consilieri oameni pe care nu-i cunoști.

În primul rând, trebuie să ai încredere în acești oameni și aceasta nu este doar situația R. Moldova. Luați țările cu cea mai bună guvernare, cu cele mai înalte standarde de guvernare și o să vedeți că pentru funcțiile înalte este o mică echipă de consilieri, purtători de cuvânt. Deci, purtătorul de cuvânt vorbește în locul tău, trebuie să ai încredere totală, el scrie și vorbește în locul tău, trebuie să ai încredere totală în omul acesta. Bine, îți asumi profesionalismul lui, dar, în primul rând, trebuie să ai încredere în loialitatea acestui om, că el dacă iese într-o zi și spune o prostie, după asta nu mai caută nimeni dacă a fost această prostie convenită cu prim-ministrul sau nu a fost, se face o daună majoră pentru (…)”, a spus președinta Sandu.

Anastasia Taburceanu a fost numită, pe 10 august, purtătoare de cuvânt a șefei Cabinetului de miniștri, Natalia Gavrilița, și are, potrivit Guvernului, o experiență de peste 10 ani în comunicare și relații cu mass-media. A activat în cadrul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și USAID Moldova. Anastasia Taburceanu are studii de licență în Științe ale Comunicării, studii de masterat în comunicare publică și filosofie, antropologie și management cultural.

Numirea personalului în cabinetul prim-ministrului, cu excepţia asistentului şi a secretarului, se face prin dispoziţia Guvernului. Dispozițiile nu sunt făcute publice. Potrivit șefei-adjunctă a Direcției comunicare și protocol a Guvernului, Marina Nani aceste „documente sunt interne”.