Principală  —  IMPORTANTE   —   „Războiul nu justifică un viol.…

„Războiul nu justifică un viol. Nimic nu justifică un viol”. Femeile și fetele din Ucraina care au trecut prin violență sexuală pot beneficia oricând de suport și asistență specializată gratuită din partea Centrului Internațional „La Strada” – VIDEO

Femeile și fetele din Ucraina care au trecut prin violență sexuală pot beneficia oricând de suport și asistență specializată gratuită din partea echipei Centrului Internațional „La Strada”. 

În semn de solidaritate cu sutele de femei și fete care au fost supuse violențelor sexuale în masă comise cu deosebită cruzime în Ucraina, CI „La Strada” dedică activitățile din cadrul campaniei Denim Day Moldova 2022 tuturor supraviețuitoarelor violenței în bază de gen din țara vecină. Campania este implementată cu susținerea UN Women Moldova și cu sprijinul financiar al Suediei. 

Anul acesta, se împlinesc 5 ani de când CI „La Strada” implementează campania Denim Day Moldova. Dar niciodată până acum nevoia de a ne solidariza pentru a susține supraviețuitoarele abuzului sexual nu a venit ca urmare a aplicării uneia dintre cele mai meschine și distrugătoare arme de război, violul. Prin spotul de campanie, echipa „La Strada” își dorește să ajungă la inimile acelor femei și fete care au supraviețuit violențelor sexuale, dar nu au curaj să ceară ajutor pentru a depăși situația, din cauza fricii, rușinii sau remușcărilor. Războiul nu justifică un viol. Nimic nu justifică un viol – este ferma convingere a echipei și, implicit, angajamentul de a veni cu tot suportul și asistența de care au nevoie victimele violenței sexuale. 

Elena BOTEZATU, Directoare Executivă a CI „La Strada”Timp de mai bine de un deceniu de când activăm în domeniul combaterii violenței în bază de gen, am acumulat cunoștințe, am dezvoltat servicii și instrumente pe care suntem gata să le punem în practică și pentru femeile și fetele refugiate din Ucraina, care au trecut prin diverse forme de violență sexuală. Așa cum o spunem și în acest spot de campanie, violul rămâne a fi un viol și rănește oricând, oriunde în lume. De aceea, Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete, avocații și psihologii noștri sunt gata să se implice și să ofere ajutor tuturor femeilor care au trăit această experiență dureroasă, inclusiv femeilor refugiate din Ucraina.

Totodată, specialiștii „La Strada” reamintesc femeilor aflate în tranzit sau stabilite temporar în țara noastră care sunt regulile de aur de care trebuie să țină cont pentru a rămâne în siguranță:

  • Evitați ofertele de muncă neobișnuit de atractive de la persoane „din stradă”
  • Nu transmiteți nimănui actele de identitate, telefonul mobil sau alt dispozitiv prin care țineți legătura cu familia și cei apropiați.
  • În cazul în care alegeți să vă cazați într-un apartament sau casă din sectorul privat, mergeți la administrația publică locală și înregistrați-vă. Așa vă asigurați că sunteți sub monitorizarea și protecția autorităților din Republica Moldova 
  • Dacă dumneavoastră sau cineva dintre femeile pe care le cunoașteți ați trecut printr-o situație de violență pe teritoriul Republicii Moldova (ați fost hărțuită, violată sau ați fost supusă unei tentative de viol), apelați 112. Este un serviciu de urgență, care funcționează în regim non-stop și care poate fi apelat gratuit de orice persoană de pe telefonul fix sau mobil.
  • Dacă însă nu sunteți pregătită să discutați cu nimeni dintre autorități, puteți suna 24/24 la Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete 0 8008 8008. E anonim, confidențial și gratuit. Vi se va oferi suport emoțional și veți fi ajutată să accesați serviciile de care aveți nevoie.

În acest an, marcăm Denim Day (Ziua Blugilor) pe data de 27 aprilie. Mesajele de susținere a campaniei pe rețelele de socializare le vom întruni sub hashtagurile #DenimDayMoldova, #DenimDayMoldova2022, #DenimDay. 

Notă informativă: Istoria „Denim Day” a început în anul 1992, în Italia, când un judecător al Curții Supreme de Justiție a decis să anuleze condamnarea făptuitorului pe un caz de viol, argumentând că, din motiv că victima purta blugi strâmți, aceasta ar fi trebuit să-l ajute pe violator să-i scoată blugii. În opinia instanței, acest fapt ar fi însemnat consimțământul victimei. A doua zi, femeile din Parlamentul italian au venit la serviciu purtând blugi, contrar protocolului vestimentar, în semn de solidaritate cu victima. Din acel an, Denim Day se marchează în numeroase state din Europa și SUA în ultima zi de miercuri a lunii aprilie, ca acțiune de protest împotriva atitudinilor eronate față de infracțiunile sexuale.