Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Raportul de activitate a Consiliului…

Raportul de activitate a Consiliului pentru egalitate în 2023: Au fost recepționate 261 de plângeri, dar doar în 27 de cazuri au fost constatate discriminări

Foto: parlament.md

În anul 2023, Consiliul pentru egalitate a recepționat 261 de plângeri privind eventuale fapte de discriminare. Datele se regăsesc în raportul de activitate a instituției, care a fost audiat public în cadrul ședinței Comisiei drepturile omului și relații interetnice, conform unui comunicat de presă emis de Parlament.

Datele prezentate arată că 55 % dintre autorii plângerilor sunt bărbați. De asemenea, numărul locuitorilor din mediul rural, care s-au plâns de presupuse fapte de discriminare, este în descreștere. În 2022, indicatorul înregistrat a fost de 39 %, iar în 2023 – a scăzut până la 21 %. Cele mai multe dintre cereri au fost scrise în limba română, 70 în limba rusă, iar o plângere recepționată a fost scrisă în limba engleză.

În urma examinării plângerilor, Consiliul pentru egalitate a constatat faptul discriminării doar în 27 dintre ele. În restul cazurilor, plângerile au fost declarate inadmisibile, pentru că nu întruneau elementele constitutive ale discriminării, au fost depuse cu încălcarea termenului de prescripție sau nu țineau de competența Consiliului.

În situația privind domeniile în care s-au constatat faptele de discriminare, cele mai multe din ele – 8 plângeri, au vizat accesul la bunuri și servicii disponibile publicului, urmat de câmpul muncii cu 7 decizii de constatare, lezarea demnității și justiția cu câte 5 decizii de constatare, iar 2 decizii revin altor domenii. Comparativ cu anii anteriori, în anul 2023 nu au fost emise decizii de constatare în domeniul educației.

De cele mai dese ori, faptele de discriminare au avut loc în baza criteriilor de limbă, orientare sexuală și sex/gen/maternitate, urmate de originea etnică și statutul de pensionar.

Raportul mai conține informații despre implementarea recomandărilor formulate de Consiliul pentru egalitate în 2022. Respectiv, din 95 de recomandări, doar 21 % au fost implementate, iar 50 % au fost contestate. În acest context, la ședință au participat reprezentanți ai instituțiilor statului care au primit aceste recomandări. Participanții s-au referit la procesul de implementare a recomandările formulate.

„Comisia a colaborat intens cu instituția națională de protecție a drepturilor omului pe mai multe aspecte, inclusiv exercitării funcțiilor de bază – controlul parlamentar și creație legislativă. Unele recomandări au devenit, în timp, legi, datorită inițiativelor legislative elaborate de membrii Comisiei și votate de Parlament”, a menționat președintele Comisiei drepturile omului și relații interetnice, Grigore Novac.

Raportul Consiliului pentru egalitate privind situația în domeniu prevenirii și discriminării în Republica Moldova pentru anul 2023 va fi prezentat și în plenul Parlamentului.

Consiliului pentru egalitate a recepționat 271 de plângeri în anul 2022, iar membrii autorității s-au autosesizat pe marginea a trei fapte de discriminare, potrivit raportului privind situația în domeniul prevenirii și combaterii discriminării în R. Moldova, care a fost prezentat în plenul Parlamentului, în iunie 2023. În comparație cu anul 2021, s-a atestat o reducere cu 13% a numărului de sesizări.