Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Raport Promo-LEX: Turul II de…

Raport Promo-LEX: Turul II de scrutin al alegerilor locale a fost marcat de acte de violenţă

Potrivit raportului Promo-LEX, în timpul celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale au avut loc încăierări dintre reprezentanţii a două partide în s. Băcioi, mun. Chişinău; agresarea violentă a unui concurent electoral în satul Racovăţ, Soroca; distribuirea de pliante în preajma mai multor biserici din mun. Chișinău care denigrau imaginea unui candidat la funcția de primar al mun. Chișinău. Raportul reflectă desfășurarea procesului electoral din R. Moldova în perioada 15 – 24 iunie curent, în baza constatărilor făcute de observatorii Promo-LEX.

Potrivit raportului Asociației Promo-LEX, în timpul campaniei electorale pentru cel de al doilea tur al Alegerilor locale generale din 28 iunie 2015, s-a constatat o micșorare a numărului de activități electorale. Astfel, concurenţii electorali au organizat cel puțin 13 întâlniri cu alegătorii, 12 concerte electorale, iar şase concurenți electorali au desfășurat acțiuni de propagandă „de la ușă la ușă”. Totodată, o mare parte din concurenți s-au concentrat pe depunerea contestațiilor care au avut drept obiectiv renumărarea voturilor.

„În perioada monitorizată, organele electorale au avut un regim de lucru intens şi s-au concentrat pe prelucrarea rezultatelor votării din primul tur. CEC a adoptat şase hotărâri în vederea reglementării procesului electoral și a examinat o contestație a concurenților electorali. Totodată, în Consiliile Electorale de Circumscripție Electorală de nivelul II și în judecătorii au fost analizate cel puțin 37 contestații, iar 20 dintre ele au avut drept obiectiv renumărarea voturilor”, a afirmat Pavel Postica, șeful Misiunii de Observare Promo-LEX.

Promo-LEX a analizat rapoartele financiare ale concurenților electorali depuse la CEC în perioada 6-12 iunie şi le-au comparat cu constatările observatorilor din teritoriu. Astfel, Promo-LEX a stabilit că, din toți concurenții electorali doar 17 au depus rapoarte financiare la CEC, iar 14 au indicat venituri și cheltuieli. Potrivit observatorilor, numai 786 cetățeni au contribuit, în perioada de raportare, cu fonduri la bugetele de campanie ale partidelor politice și blocurilor electorale. Aceștia au donat aproximativ 13,51 milioane de lei.

„În total concurenții electorali au raportat la CEC în perioada dată venituri în sumă totală de 17,77 mln lei. Majoritatea cheltuielilor raportate de către concurenții electorali au fost pentru publicitate – 71% din total. Nici un concurent electoral în perioada de raportare nu a reflectat cheltuieli la capitolul „salariile personalului angajat temporar”. Sume derizorii au fost raportate la capitolele „locațiunea încăperilor” și „servicii comunale aferente”. Doar un singur concurent electoral a raportat „cheltuieli pentru delegare sau detașare a persoanelor”. Totodată, cele mai mari cheltuieli raportate, pentru întreaga campanie electorală a alegerilor locale 2015, au fost prezentate de PDM – 23,68 milioane lei, ceea ce constituie 39,98% din plafonul maxim stabilit de CEC. Pe locul doi se situează PSRM – 14,53 mln lei (24,53%) și respectiv pe trei PPPN cu 11,63 mln lei (19,63%)”, susține Cornelia Călin, analistul financiar al Misiunii de Observare Promo-LEX.

Totodată Promo-LEX recomandă organelor de urmărire penală să atragă la răspundere persoanele culpabile, care au utilizat resurse administrative, au oferit cadouri electorale, au instigat la acte de violență și au intimidat cetățenii.

Vă reamintim că pe 28 iunie, Misiunea de Observare Promo-LEX va monitoriza cel de al doilea tur de scrutin al Alegerilor Locale Generale 2015 și va organiza pe parcursul zile trei conferințe de presă în care va prezenta informații calitative şi cantitative privind desfășurarea procesului electoral pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Promo-LEX va efectua numărarea paralelă a voturilor în municipiile Chișinău și Comrat.

Misiunea de Observare Promo-LEX se declară neutră și echidistantă față de concurenții electorali, nu este un organ de anchetă și nu își asumă obligația expresă de a proba constatările observatorilor.

Monitorizarea Alegerilor Generale Locale din 14 (28) iunie 2015 este desfășurată de către Asociația Promo-LEX în cadrul Programului de Monitorizare a Proceselor Democratice. Misiunea de Observare se încadrează în activitățile desfășurate de societatea civilă sub egida Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte.

Misiunea de Observare a Alegerilor Generale Locale din 14 (28) iunie 2015 este susținută financiar de către Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID) și Consiliul Europei și beneficiază de asistență tehnică din partea National Democratic Institute for International Affairs (NDI).

Opiniile exprimate în cadrul acestui raport aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al finanţatorilor.