Principală  —  IMPORTANTE   —   R. Moldova renunță la unele…

R. Moldova renunță la unele măsuri luate anterior pentru reducerea consumului de energie. CSE: „Este permisă reconectarea havuzurilor, vitrinelor și a iluminatului decorativ”

Peste 1,3 milioane de lei vor fi alocate, din Fondul de intervenție al Guvernului, pentru lichidarea consecințelor provocate de calamitățile naturale recente. Totodată, R. Moldova va renunța la un șir de măsuri, aprobate anterior, în vederea reducerii consumului de energie, în contextul „normalizării situației în acest sector”. Decizia a fost aprobată vineri, 20 octombrie, la ședința Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), convocată de prim-ministrul Dorin Recean.

Astfel, conform unui comunicat al Guvernului, circa un milion de lei va fi distribuit pentru reparația acoperișului Gimnaziului „Viorel Prisăcaru” din satul Gaspar, raionul Edineț. Peste 205 mii de lei vor fi alocate centrului de plasament temporar pentru persoane cu dizabilități din comuna Brînzeni, raionul Edineț, și 49 de mii de lei – centrului de plasament temporar pentru persoane cu dizabilități din comuna Bădiceni, raionul Soroca, pentru reparația acoperișurilor distruse de ploile puternice.

Tot astăzi, membrii CSE au abrogat un șir de derogări anterioare de la Regulamentul cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică și modul de stabilire și plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie, ca urmare a instituirii Sistemului Informațional „Vulnerabilitate Energetică” și a rectificărilor în Regulament, efectuate anterior de Cabinetul de miniștri.

De asemenea,  R. Moldova va renunța la un șir de măsuri, aprobate anterior, în vederea reducerii consumului de energie, în contextul normalizării situației în acest sector. Este permisă reconectarea havuzurilor, vitrinelor, a iluminatului decorativ, arhitectural și publicitar, iar întreprinderile cu proces de producere energofag vor reveni la un program normal de activitate.