Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Proteste de amploare, preconizate la…

Proteste de amploare, preconizate la 6 septembrie

Duminică, la 6 septembrie, Piața Marii Adunări Naționale va fi împânzită de proteste de amploare, unde oamenii se vor aduna ca să critice conducerea țării, majorarea tarifelor și jefuirea miliardului din cele trei bănci: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

Protestul este organizat de Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr”. Reprezentanții platformei au încurajat tinerii să vină la Marea Adunare Naţională pentru a pune bazele unui viitor mai bun la ei acasă. Totodată, apelul este adresat părinţilor, profesorilor, precum şi directorilor instituţiilor de învăţământ.

„Viitorul aparţine tinerilor şi el va arăta exact aşa cum îl construim împreună. Implicarea generaţiei tinere în procesul edificării unei societăţi moderne este decisivă. Tineri şi studenţi, vă îndemnăm să manifestaţi activism civic şi să vă implicaţi plenar în procesul de schimbare a clasei politice care fură ţara şi îşi bate joc de oameni şi în primul rând de viitorul tinerilor. Fără participarea voastră activă alte miliarde vor fi furate, în loc să fie alocate pentru învăţământ sau la deschiderea locurilor de muncă pentru tineri. Vă îndemnăm să vă mobilizaţi şi să fiţi actorii principali în procesul de recuperare a instituţiilor de stat, pe care voi trebuie să le preluaţi şi să le conduceţi cu multă responsabilitate şi în afara oricăror scheme de corupţie. Fiţi nucleul şi motto-ul luptei cu această clasă politică degradată.

Stimaţi părinţi, amintiţi-vă de victoriile pe care le-am purtat împreună în anii 90 şi îndemnaţi-vă urmaşii să facă acelaşi lucrul. Veniţi cu noi la Marea Adunare Naţională pe 6 septembrie pentru a curma dezmăţul criminal al acestor impostori politici şi a demonstra că adevărata putere aparţine poporului şi nu unui clan de bandiţi. Ştim că cea mai mare comoară a noastră sunt copiii, să le creăm un viitor la noi acasă, să nu admitem ca şi ei să fie fugăriţi din ţară şi să le trimită bani oligarhilor. Trebuie să-i dăm pe mâna justiţiei reconstituite din temelie pe bandiţii de la putere care au furat băncile Republicii Moldova, să-i aducem în faţa poporului pe criminalii care au jefuit ţara, să-i scoatem din conducerea ţării pe cei care ne-au sărăcit şi umilit, să schimbăm întreaga clasă politică şi să-i tragem la răspundere pe cei care au uzurpat puterea în stat – Plahotniuc, Filat, Ghimpu, Voronin, Lupu, Dodon şi alte canalii politice.

Domnilor profesori, dumneavoastră reprezentaţi vocea, curajul şi demnitatea neamului. Oamenii se uită la ceea ce spuneţi şi faceţi. Sunteţi cei care veţi daţi tonul la renaşterea morală, spirituală, educativă şi socială a Republicii Moldova. Acum ca niciodată este nevoie de dumneavoastră. Acum când se atacă perfid începuturile de reformă din sistemul de învăţământ, se dă bătălia vieţii noastre. De noi toţi depinde cine va învinge trecutul comunist sau viitorul european, oamenii cinstiţi sau bandiţii de la putere, oligarhii criminali sau poporul. Vă rugăm să-i organizaţi pe tineri, să fiţi cu ei la Marea Adunare Naţională. Locul dumneavoastră este în avangarda luptei pentru dreptate şi libertate.

Domnilor rectori şi directori de licee, vă rugăm să luaţi o decizie corectă. Posibil să fie decizia cea mai importantă din activitatea dumneavoastră. Aruncaţi fularele ruşinoase pe care liderii de partid vi le-au legat de gât. Trebuie să slujiţi ţara, nu partidele corupte şi privatizate de oligarhi. Acum se decide de care parte a baricadei vă postaţi – a poporului sau a ticăloşilor politici. Această decizie vă va marca toată viaţa. Acum ca niciodată tinerii au nevoie de sprijinul dumneavoastră. Nu-i împiedicaţi pe tineri să lupte pentru viitorul lor. Vă îndemnăm să fiţi de partea demnităţii şi a adevărului. Toţi la Marea Adunare Naţională.

Totodată, și fermierii au anunțat că vor participa la protestul din 6 septembrie. Potrivit lui Alexandru Slusari, președintele Uniunii Asociațiilor de Agricultori din Moldova, manifestațiile de protest ar putea continua încă aproximativ două luni, după ziua de 6 septembrie. „Guvernarea se joacă. Ei nu ne susțin, dar ne creează mai multe obstacole. Acestea se manifestă prin monopolismul la fructe și cereale. Anul acesta datorită monopolurilor care există avem pierderi enorme. Când monopoliștii achiziționează, prețurile scad”, a explicat Iurie Fală, directorul executiv al Asociației Moldova Fruct.

Potrivit organizațiilor de producători agricoli, din cauza deprecierii valutei naționale toate materialele necesare fermierilor s-au scumpit cu 40 la sută. Mai mult, în urma majorării ratei de refinanțare și a normelor de rezervă pentru băncile comerciale au crescut substanțial dobânzile la credite și s-a micșorat numărul de împrumuturi pentru fermieri. Totodată, din cauza secetei recolta culturilor de primăvară și a plantațiilor pomicole riscă să se reducă cu 60% în acest an comparativ cu anul trecut.

În același timp, Partidul Socialiștilor, precum și Grigore Petrenco au anunțat că vor participa la protestul de duminică. „Noi reiterăm susținerea noastră pentru orice protest social și pașnic împotriva oligarhiei și a corupției de la guvernare. Doar prin proteste masive putem obține schimbarea acestui sistem oligarhic care a invadat toate structurile statului”, a declarat Igor Dodon, liderul PSRM. Însă, socialiștii susțin că ei sunt un partid politic și nu vor participa la manifestația Platformei DA. „Noi avem agenda noastră politică, cei din Platforma DA au agenda lor, pe care, de altfel, noi nu o cunoaștem”, a subliniat socialistul.