Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Proiectul Guvernului care „lovește” în…

Proiectul Guvernului care „lovește” în cetățeni

Guvernul R. Moldova a solicitat Biroului permanent al Parlamentului să examineze în regim prioritar un proiect de lege care prevede soluționarea de rambursare a sumei de 13,58 miliarde de lei, rămase restanță după lichidarea celor trei bănci BEM, BS și Unibank, notează mold-street.com.

Documentul care deja se află în Parlament prevede că Ministerul Finanțelor va emite și transmite BNM obligațiuni de stat în sumă de 13,58 miliarde de lei pentru rambursarea garanției de stat acordată la 17 noiembrie 2014 și 1 aprilie 2015.

Obligațiunile de stat vor fi plasate pe un termen de 25 de ani cu o rată fixă de 5%, condiția este ca rata inflației să nu depășească 5% anuale.

Achitarea acestor obligațiuni urmează să începă din 2017. Astfel, tot venitul BNM transferat către bugetul de stat începând cu 2017 și până în 2042 va fi îndreptat spre răscumpărarea acestor obligațiuni.

Deci, ne vine nota de plată! 13,5 miliard de lei se transformă în 25 de miliarde, care vor fi plătite în următorii 25 de ani! Cine va plăti? Bugetul și implicit fiecare cetățean al acestei țări. Aproximativ 10 mii de lei de căciulă brumărie… Mi se pare o soluție profund nedreaptă: unii fură, alții plătesc… De ce cei care au furat sau care au fost complicii direcți ai furtului trebuie să decidă cine trebuie să plătească?!”, opinează Ion Sturza, ex-premier al R. Moldova.