Principală  —  IMPORTANTE   —   Prima reacție a restaurantului „Butoiaș”…

Prima reacție a restaurantului „Butoiaș” după ce ANSA a anunțat cauza toxiinfecției alimentare

39 dintre persoanele care pe 10 august au participat la o nuntă în restaurantul „Butoiaș” din Chișinău au fost infectate cu bacteria Salmonella enteritidis, susține Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), care a finalizat investigația în acest caz. Un reprezentant al rastaurantului însă susține că există semne de întrebare privind rezultatele investigației, deoarece la 10 august au avut loc, concomitent, patru nunți cu meniuri aproape identice, pe când s-au întoxicat doar oaspeții dintr-o singură sală.

Potrivit unui comunicat ANSA, „salmonella enteritidis” și „bacteriile coliforme” au fost depistate în bujenină, ruladă de pui, fileu de somon sărat și pește somon fileu neprelucrat, după ce inspectorii au prelevat 18 probe de bucate gata și materii prime din cele servite la evenimentul din 10 august, precum și 24 probe de sanitație de pe suprafețele de lucru și inventar, care au fost expediate la Laboratorul de Încercări „Centrul Republican Diagnostic Veterinar”.

Instituția a constatat, totodată, că toate produsele alimentare și băuturile servite la eveniment erau însoțite de acte ce atestă proveniența și calitate lor, inclusiv produsele de patiserie pentru masa fourchette și tortul de sărbătoare, furnizate de o companie din municipiul Bălți.

Unica neconformitate ar constitui livrarea produselor de patiserie din Bălți cu transport neautorizat, fără condiții termice speciale și cu lipsa facturii de transport. Probe din produsele de patiserie însă nu au fost prelevate, din lipsa acestora.

ANSA scrie că în cadrul investigației a fost stabilit și faptul că din cei 25 de angajați ai localului, 10 persoane nu dispun de examen medical, iar 20 au instruirea igienică expirată sau aceasta lipsește în general.

„Condițiile sanitare a spațiilor pentru pregătirea bucatelor, prezintă unele neconformități. În local lipsesc proceduri de înregistrare a stării de sănătate a angajaților, precum și examenul și instruirea medicală, proceduri aprobate privind igiena curentă și dezinfecția încăperilor, utilajului, ustensilelor, inclusiv registrele de evidență”, a constatat ANSA.

Drept urmare a constatărilor, ANSA a solicitat sistarea activității bucătăriei (bloc A) și înlăturarea din procesul de lucru a personalului lucrător implicat, până la primirea rezultatelor oficiale ce ține de starea sănătății acestora. Totodată, au fost emise și indicații privind întreprinderea măsurilor de ordin sanitar: igienizarea și dezinfectarea încăperilor, utilajului, ustensilelor, inițierea măsurilor de mentenanță generală, elaborarea și implementarea procedurilor operaționale ce țin de controlul sănătății personalului angajat, instruirea personalului lucrător, combaterea dăunătorilor, autocontrol, evidența procesului tehnologic, trasabilitatea alimentelor, stabilirea și monitorizarea parametrilor în punctele critice de control conform HACCP.

La 19 august, administrația restaurantului „Butoiaș” a anunțat ANSA că își sistează activitatea pe termen nedeterminat, până la înlăturarea deplină a neconformităților constatate.

Verificări, susține ANSA, au fost efectuate și la producătorul din Bălți care a preparat și livrat produse de patiserie pentru masa fourchette și tortul de sărbătoare. Inspectorii anunță despre următoarele neconformități:

  • Lipsa contractului de prestări servicii cu un laborator acreditat;
  • Nerespectarea periodicității efectuării analizelor de laborator la produsul finit;
  • Lipsa contractului Dezinfecție Dezinsecție și Deratizare;
  • Înregistrări incorecte în registrele de evidență a unității;
  • Lipsa verificării metrologice a termometrelor;
  • Lipsa corespunderii cu legislația în vigoare a instrucțiunii tehnologice și certificatului de calitate.

În urma controlului au fost prelevate 10 probe de sanitație, iar agentul economic a sistat activitatea până la înlăturarea neconformităților constatate.

Potrivit ANSA, inspectorii Direcțiilor teritoriale au fost întocmite procese-verbale cu privire la contravenție în conformitate cu legislația în vigoare.

Contactat de ZdG, un resprezentant al restaurantului, care a solicitat să nu-i fie făcut public numele deoarece nu este adminsitrator al localului și doar organizator de evenimente, a confirmat că activitatea restaurantului este sistată până la elucidarea tuturor circumstanțelor cazului.

Acesta a declarat că a fost demarată o verificare internă, dar și că inspectorii ANSA ar urma să efectueze analize repetate.

„Nu suntem de acord cu rezultatele inspecțiilor ANSA. Nu mi se pare corect să se spună: voi sunteți vinovați, iar cei cu candy-bar sau patiserie nu sunt vinovați”, a declarat reprezentantul restaurantului, cu referire la faptul că nu au fost efectuate expertize ale produselor de patiserie din lipsa acestora.

„Este straniu încă un lucru. În ziua în care s-au intoxicat domnii de la nuntă au fost patru nunți concomitente. Meniul era aproape identic, cu mici diferențe. Toată lumea a fost bine, cu excepția oaspeților de la sala respectivă”, a precizat organizatorul de evenimente de la restaurantul „Butoiaș”.

Întrebat cum explică, totuși, faptul că în produsele servite pe masa de sărăbătoare a fost depistată sallmonella, acesta nu a avut un răspuns.

„Nu sunt tehnolog și nu pot să mă pronunț referitor la acest lucru, chiar nu știu. Cert este că dacă erau infectate înttr-o sală trebuia să li se facă rău și celorlalți, din alte săli”, a declarat reprezentantul restaurantului.

Acesta susține că în prezent sunt analizate mai multe informații și urmează ca reprezentanții restaurantului să emită o reacție.

„Avem careva informații, din unele surse, și acum o analizăm ca să venim și noi cu o reacție cel puțin corectă și față de cei care au avut nuntă la noi. Pe lângă faptul că am fost părți contractuale mai este la mijloc și factorul uman. Oricum, ne facem griji pentru ei. Cred că și noi, și ei, ar trebui să știe cauză reală și motivul”, a declarat reprezentantul restaurantului, care a precizat că rezultatele expertizelor sunt contestate și solicită analize repetate.

La petrecerea din 10 august care a avut loc la restaurantul „Butoiaș” din Chișinău au participat 74 de persoane, inclusiv opt copii. După eveniment, 44 de persoane au solicitat asistență medicală, prezentând semne de toxiinfecţie alimentară. 38 de persoane au fost spitalizate.