Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Prim-ministra Natalia Gavrilița, despre atacurile…

Prim-ministra Natalia Gavrilița, despre atacurile cibernetice asupra instituțiilor de stat din R. Moldova: „întreprindem măsurile necesare pentru ca toate instituțiile publice să fie funcționale”

Prim-ministra Natalia Gavrilița susține că în ultima perioadă mai multe instituții guvernamentale au fost ținta atacurilor cibernetice. Șefa Cabinetului de miniștri susține că autoritățile continuă să vegheze asupra acestui domeniu și să întreprindă măsurile necesare pentru ca toate instituțiile publice să fie funcționale.

Declarația a fost făcută după ședința Guvernului din 24 august, în contextul amenințărilor venite din partea grupului de hackeri pro-ruşi Killnet, privind atacul cibernetic asupra instituțiilor de stat ale R. Moldova.

„În ultima perioadă, vedem elemente hibride în derulare în R. Moldova. Mă refer aici la acele alerte cu bombă și la amenințări de atacuri cibernetice. Au fost mai multe atacuri cibernetice în ultima perioadă. Am văzut și ieri (23 august n.r.), această amenințare. Într-adevăr am avut un val de atacuri la care facem față cu sursele proprii. Continuăm să veghem asupra acestui domeniu și să întreprindem măsurile necesare pentru ca toate instituțiile publice să fie funcționale.

Mai multe instituții guvernamentale au fost ținta atacurilor (cibernetice n. r.). Avem mai multe măsuri pentru fortificarea rezilienței în acest domeniu pe care le întreprindem de mai multe săptămâni și pe care, evident, vom continua să le întreprindem în viitor”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița, după ședința Guvernului din 24 august.

Grupul de hackeri pro-ruşi Killnet a amenințat că va ataca cibernetic instituțiile de stat din R. Moldova. Mesajul a fost publicat marți, 23 august, pe canalul de Telegram „We are Killnet”.

„Să înceapă iadul pe pământul Moldovei. Ping-ul rețelei de stat se va opri săptămâni întregi, iar apoi cu siguranță vor conștientiza totul în lacrimi…”, se arată în mesaj.

Miercuri dimineața, la ora 9:40, grupul de hackeri pro-ruşi Killnet a anunțat că a fost atacat portalul servicii.fisc.md.

Pe 1 mai 2022, mai multe pagini web ale instituțiilor publice din R. Moldova au fost ținta unor atacuri de tip DDoS (Distributed Denial of Service). Atunci, Serviciul de Informații și Securitate spunea că atacurile au avut drept scop țintirea paginilor web prin transmiterea unui număr mare de cereri de conexiune sau a unui volum mare de date, suprasolicitând resursele de procesare ale echipamentelor și cauzând indisponibilizarea paginilor web.

„Atacurile sunt efectuate din afara R. Moldova, de pe echipamente și rețele compromise, prin exploatarea unor vulnerabilități de securitate și înrolarea acestora în rețelele botnet.

Atacul cibernetic este atribuit grupării pro-ruse KILLNET ce activează pe principii de hacktivism și se specializează pe efectuarea atacurilor de tip DDoS asupra țărilor considerate de ei drept susținători ai Ucrainei. Gruparea a efectuat atacuri similare și asupra altor pagini web ale unor autorități din țări din UE și asupra infrastructurii web a NATO, iar zilele trecute au fost atacate pagini web ale entităților publice din Romania”, anunța în luna mai reprezentanții SIS.

SIS anunță despre atacuri asupra unor site-uri ale instituțiilor publice din R. Moldova: Atacul cibernetic este atribuit unei grupări pro-ruse