Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Decizia CSJ în cazul președintelui…

Decizia CSJ în cazul președintelui unui partid de opoziție din regiunea transnistreană, care anterior a fost condamnat de „instanțele de judecată” din „autoproclamata R.M.N” – Promo-Lex

Imagine - simbol

Curtea Supremă de Justiție a R. Moldova a constat că, în rezultatul condamnării lui Oleg Horjan de către „instanțe de judecată” care nu au fost constituite conform legii şi care, în mod ilegal şi-au asumat atribuții de înfăptuire a justiţiei în regiunea transnistreană, acesta a fost privat de dreptul la un proces echitabil prevăzut de lege. Despre acest fapt a anunțat Asociația Promo-Lex printr-un comunicat de presă.

La 23 iulie 2020 Curtea Supremă de Justiție a R. Moldova, a făcut publică decizia sa prin care a declarat sentinţa ,,Curţii Supreme a RMN” din 02 noiembrie 2018 (detalii aici) şi decizia ,,Colegiului de Recurs al Judecătoriei Supreme a RMN” din 28 decembrie 2018, în cauza penală în privinţa lui Horjan Oleg, lovite de nulitate absolută, ca hotărâri adoptate de organe neconstituţionale (detalii aici)

Curtea Supremă a dispus ca Procuratura Generală a Republicii Moldova trebuie să întreprindă în cauză toate măsurile prevăzute de legislaţia Republicii Moldova în vederea tragerii la răspundere  a persoanelor vinovate, menționează Promo-Lex.

Oleg Horjan este președintele unui partid de opoziție din regiunea transnistreană. Presupusele instanțe de judecată din regiune i-au aplicat lui Oleg Horjan o pedeapsă sub formă de privațiune de libertate pe un termen de 4 ani și 6 luni, pentru „acțiuni violente împotriva unei persoane publice/reprezentantului puterii”. Remarcăm că motiv pentru arestarea lui Oleg Horjan a constituit desfășurarea întrunirii publice din 02.06.2018 și ulterioarele acțiuni ale sale de apărare a intereselor grupului de participanți care se aflau în detenția ilegală a miliției din regiunea transnistreană în urma unui protest pașnic.

În prezent, Oleg Horjan este deținut în penitenciarul Hlinaia, în condiții care sunt calificate drept inumane și degradante potrivit constatărilor Comitetul European pentru Prevenirea Torturii şi a Tratamentelor sau Pedepselor Inumane sau Degradante și raportorilor speciali care au vizitat regiunea transnistreană.

La moment, Oleg Horjan, riscă suplimentar, o pedeapsă până la 5 ani privațiune de libertate pentru critica expusă într-un articol publicat într-un ziar local din Tiraspol. Acesta a numit guvernarea de la Tiraspol ca fiind una „de marionetă”. Aceste persecuții vin într-un moment, în care mai mulți activiști locali sunt supuși presiunilor din partea administrației secesioniste pentru critici în adresa liderilor de la Tiraspol, notează Asociația Promo-Lex.