Președintele Dodon, vizat într-un mesaj al CSM

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) atenționează că în Consiliul de experți pe care și l-a format președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, au fost incluși judecători care „nu corespund acestui statut”, deoarece au participat la „acțiunile ilegale” de revocare a membrilor CSM, care „au avut drept scop menținerea influenței unor grupări asupra sistemului judecătoresc”.

„În opinia CSM, judecătorii incluși în calitate de membri ai acestui Consiliu nu corespund acestor cerințe. Or, acțiunile admise de ei vin în contradicție cu scopul pe care-l urmărește președintele țării prin instituirea acestui Consiliu. Acești judecători au participat activ la acțiuni ce au destabilizat activitatea CSM, iar în consecință stagnarea implementării reformelor inițiate și imposibilitatea de a administra eficient sistemul judecătoresc. Din aceste considerente, activitatea acestora nu poate să emane încredere societății și întregului corp judecătoresc”, este menționat în mesajul publicat vineri, 1 noiembrie, de CSM.

Instituția subliniază că aceștia nu au experiența necesară pentru expertizarea legilor justiției sau pentru a elabora propuneri de politici și nu pot fi considerați ca fiind experți notorii în această materie.

În același timp, în mesaj este notat că un grup de judecători „încearcă să blocheze funcționarea legală a CSM, acțiunile cărora sunt tolerate de reprezentanții unui partid politic.

„Pentru a legitimiza acțiunile lor, aceștia organizează întrevederi cu actori politici de prim rang – președintele Republicii Moldova, președinta Parlamentului, urmărind scopul de a canaliza eronat opinia publică referitor la activitatea întregului sistem judecătoresc, inclusiv al CSM”, conform declarației instituției, care adaugă că acțiunile judecătorilor „urmează a fi curmate din start”.

Referitor la declarațiile șefului statului, care a spus: „lasă să plece toți; alegem alții”, CSM le califică drept „de neînțeles” și amintește că, anterior, Dodon le-a dat asigurări că vor avea tot suportul pentru înfăptuirea unei justiţii echitabile, fără imixtiuni din partea președintelui țării, a Legislativului şi Executivului.

La 27 septembrie, membrii CSM au fost revocați în cadrul Adunării generale extraordinare a judecătorilor, dar deciziile luate atunci nu au fost recunoscute de Guvern și Ministerul Justiției. La 25 octombrie, o a doua adunare, la care urma să fie aleasă o altă componență a CSM, nu a avut loc din lipsă de cvorum. Astfel, CSM își continuă activitatea.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *