Principală  —  IMPORTANTE   —   Preparatul „Clexane”, folosit în tratamentul…

Preparatul „Clexane”, folosit în tratamentul COVID, a dispărut din farmacii. Ce spun reprezentanții Agenției Medicamentului și Ministerului Sănătății

În ultimul timp mai mulți oameni se plâng că în farmacii nu se mai găsește medicamentul anticoagulant „Clexane” care s-a dovedit a fi extrem de eficient în tratarea COVID-19. Despre lipsa acestuia ne-au semnalat mai mulți cititori care spun că nu este de găsit de mai multe zile.

Ziarul de Gardă a contactat mai multe farmacii din capitală care ne-au confirmat acest lucru. Și pe paginile online de vânzări ale medicamentelor se menționează că acest preparat nu este în stoc.

Solicitată de ZdG, responsabila de la relații publice a Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), Oxana Bălan a recunoscut lipsa medicamentului și ne-a spus că preparatul va apărea în farmacii după ce Agenția a emis ieri, 1 decembrie, autorizație de import pentru „Clexane”. Asta după ce „până acum medicamentul a fost autorizat în altă ediție” și a fost epuizat. Deocamdată însă, nu se cunoaște când exact va reapărea în farmacii.

„Iată când noi autorizăm produsele medicamentoase, acest lucru se face pentru perioada de 5 ani. Dacă nu este importat de către agentul economic în țară, noi nu avem posibilitatea să autorizăm medicamentul. Doar când agentul economic face importul în R. Moldova, noi suntem primii care cunoaștem asta, ei vin cu solicitarea, iar noi examinăm actele și îl autorizăm în rezultatul comisiei medicamentului”, a spus Bălan.

La întrebarea de când timp lipsește acest medicament pe piața din R. Moldova, Bălan a refuzat să ne răspundă și ne-a spus că dacă mai avem și alte întrebări să i le trimitem în scris pe adresa instituției, motivând că așa sunt indicațiile Guvernului. 

Întrebată de Ziarul de Gardă dacă Ministerul a fost informat că pe piața din R. Moldova lipsește preparatul medicamentos „Clexane” și dacă lipsa acestui medicament ar afecta punerea în aplicare a tratamentului COVID-19, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale, Cristina Stratulat, ne-a spus că „instituțiile medicale sunt asigurate cu acest medicament, însă se întreprind măsuri pentru a fi asigurat și mai departe”.

„CAPCS negociază cu operatorii economici pentru a fi asigurate. Ministerul este responsabil de sistemul de sănătate public”, a spus Stratulat.

Marti, 1 decembrie, într-un comunicat al AMDM se menționa faptul că preparatul medicamentos a fost importat. Astfel, Clexane® 2000 UI anti-Xa/0,2 ml soluție injectabilă în seringă preumplută în cantitate de 1160 de ambalaje și Clexane® 4000 UI anti-Xa/0,4 ml soluție injectabilă în seringă preumplută în cantitate de 2000 de ambalaje.

„Clexane” este un preparat medicamentos care se utilizează pentru a preveni formarea şi dezvoltarea cheagurilor de sânge în interiorul vaselor sanguine. Prețul unei cutii pornea de la 475 de lei și s-a dovedit a fi eficient în tratarea complicațiilor provocate de COVID-19.