Principală  —  IMPORTANTE   —   Precizările Ministerului Educației și Cercetării…

Precizările Ministerului Educației și Cercetării privind activitatea instituțiilor de învățământ în contextul instituirii stării de alertă în sectorul energetic

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) e emis un comunicat vineri, 15 octombrie, prin care anunță că dezminte informația apărută în unele surse mass-media, potrivit căreia, școlile ar putea fi închise, iar elevii să treacă la învățământ online în următoarele două săptămâni din cauza crizei energetice.

„Unele instituții de presă au interpretat în mod eronat una dintre prevederile deciziei din 13 octombrie a Comisiei pentru Situații Excepționale”, anunță MEC.

Ministerul precizează că toate instituțiile de învățământ general din țară activează în regim normal, iar dacă vor interveni schimbări în activitatea școlilor și grădinițelor pe fundalul instituirii de către Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a stării de alertă în sectorul energetic, va reveni cu precizări.

În R. Moldova a fost instituită stare de alertă în sectorul de gaze naturale miercuri, 13 octombrie, pentru ca instituțiile responsabile să poată întreprinde măsuri concrete pentru a proteja cetățenii și securitatea energetică a țării. Anunțul a fost făcut de viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, după ședința CSE. Detalii aici.

Potrivit lui Spînu, membrii CSE au decis eliberarea și folosirea păcurii din contul rezervelor de stat pentru a reduce consumul de gaze naturale, precum și impunerea obligației de serviciu public companiei furnizoare de electricitate din Chișinău „Energocom” în vederea achiziționării de gaze naturale de pe piețele din Ucraina și România. Astfel, compania „Energocom” a fost avizată „să discute, să negocieze și să găsească soluții alternative de livrare a gazelor pentru R. Moldova, pentru luna octombrie, dar și pentru viitoarele luni”.

De asemenea, Andrei Spînu a anunțat că în cadrul ședinței CSE s-a luat decizia ca Guvernul să vină cu măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze casnici, industriali și comerciali în vederea atenuării impactului unei eventuale creșteri a prețurilor gazelor. 

Pe 30 septembrie curent, contractul pentru tranzitare și furnizare a gazelor naturale dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” a fost prelungit pentru o lună. Detalii aici.