Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Precizările Ministerului Apărării în privința…

Precizările Ministerului Apărării în privința ciocnirilor violente din Kosovo: „Doi militari moldoveni s-au ales cu echimoze. Ambii sunt în afara oricărui pericol”

Sursa foto: Reuters

UPDATE Ministerul Apărării confirmă că doi soldați ai R. Moldova, care fac parte din contingentul de menținere a păcii KFOR „s-au ales cu echimoze” în urma ciocnirilor violente din Kosovo și „ambii sunt în afara oricărui pericol”.

„În urma confruntărilor respective, doi militari moldoveni s-au ales cu echimoze. Ambii sunt în afara oricărui pericol, la fel ca și toți pacificatorii din contingentul moldovenesc. Militarii moldoveni au revenit în locul de dislocare permanent și își continuă misiunile conform mandatului.

Menționăm că contingentul Armatei Naționale execută acțiuni specifice desfăşurate în conformitate cu Rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate ONU.

Misiunea trupelor KFOR este de asigura securitatea tuturor comunităților înconformitate cu mandatul său stabilit de Rezoluția respectivă”, anunță Ministerului Apărării al R. Moldova.

Un număr de aproximativ 30 de membri ai KFOR au fost răniți luni, 29 mai, în confruntări cu manifestanții sârbi care cer plecarea primarilor albanezi, Belgradul raportând zeci de răniți printre protestatari, potrivit AFP. Ministerul Apărării al Italiei a scris pe Twitter că în urma ciocnirilor violente din Kosovo au fost răniți soldați din Italia, Ungaria și R. Moldova.

Solicitați de Ziarul de Gardă, reprezentanții Ministerului Apărării al R. Moldova au declarat că vor reveni în curând cu detalii.

Prim-ministra Italiei, Giorgia Meloni, a comentat ciocnirile din Kosovo, menționând că „ceea ce se întâmplă este absolut inacceptabil și iresponsabil. Nu vom tolera alte atacuri asupra KFOR”.

Cel de-al 18-lea contingent al Armatei Naționale a fost detașat, pe 13 ianuarie, în misiunea de menținere a păcii KFOR din Kosovo. Contingentul este format din 41 de militari profesioniști. Aceștia execută misiuni de securitate şi pază a obiectivelor militare şi de patrulare a ariei de responsabilitate.

Militarii moldoveni fac parte din Comandamentul Regional Vest (Regional Command-West) şi sunt dislocați în baza militară Camp Villaggio Italia din localitatea Pech, Kosovo. Mandatul contingentului KFOR-18 în Kosovo este de șase luni.

În ultimele zile, situația a fost foarte tensionată în nordul Kosovo, unde mulți membri ai comunității majoritar sârbe din patru orașe nu recunosc autoritatea Priştinei şi sunt loiali Belgradului. Sârbii au boicotat alegerile municipale din aprilie în aceste localități, soldate cu alegerea unor primari albanezi, care au avut o participare de mai puțin de 3,5%. Acești primari au fost învestiți săptămâna trecută de guvernul premierului Albin Kurti, iar apelurile la calm lansate de UE şi Statele Unite au fost ignorate.