Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Postul TV „Primul în Moldova”,…

Postul TV „Primul în Moldova”, a cărui licență de emisie a fost suspendată de CSE, sancționat de CA cu 27 de mii de lei pentru „lipsă de imparțialitate și bună-credință”

Sursa: Primul în Moldova/Facebook

Postul de televiziune „Primul în Moldova”, unul dintre cele șase posturi TV a căror licență de emisie a fost suspendată de către Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), a fost sancționat de Consiliul Audiovizualului (CA), în cadrul ședinței de vineri, 27 ianuarie, cu amendă în valoare de 27 de mii de lei, pentru două încălcări admise în luna noiembrie. Totodată, serviciul media de televiziune „TVR Moldova” a primit o avertizare publică.

Potrivit CA, postul TV „Primul în Moldova” a prezentat informații, în cadrul programului audiovizual „Tema” din data de 28 noiembrie 2022, „în mod dezechilibrat, unilateral, inclusiv afirmaţii generalizatoare fără acoperire factuală, fapt ce încalcă dreptul consumatorilor de servicii media la o informare corectă și obiectivă”.

De asemenea, în cadrul aceluiași program, ar fi fost evidențiat caracterul publicitar al unui panou digital cu semne de identificare ale partidului politic Partidul Acasă Construim Europa (PACE), fapt ce reprezintă o încălcare a prevederilor Codului Serviciilor Media Audiovizuale (CSMA).

În aceeași ședință, CA a analizat rezultatele monitorizării serviciului media de televiziune „TVR Moldova” ca urmare a sesizării Elenei Pahomova, și a constatat încălcarea art. 13 alin. (10): „În cadrul programelor audiovizuale de ştiri şi de dezbateri care abordează probleme de interes public privind minorităţile etnice, religioase sau sexuale trebuie să fie prezentate şi opiniile reprezentanţilor acestora”.

Prin urmare, CA a aplicat următoarele sancțiuni:

Furnizorii de servicii media sunt obligați să difuzeze textul sancțiunii în următoarele 48 de ore de la data adoptării deciziei privind aplicarea sancțiunii, sonor și/sau vizual, de cel puțin 3 ori, în orele de maximă audiență, din care o dată în principalul program audiovizual de știri, în cazul serviciilor media audiovizuale generaliste și/sau de știri.

După aproape zece luni de război al Rusiei împotriva Ucrainei, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat, pe 16 decembrie, o decizie privind suspendarea, pe perioada stării de urgență, a licențelor de emisie pentru șase posturi de televiziune din R. Moldova. Este vorba despre posturile „Primul în Moldova”, „RTR Moldova”, „Accent TV”, „NTV Moldova”, „TV6” și „Orhei TV”.

Potrivit Dispoziției CSE, decizia a fost luată „în scopul protejării spațiului informațional național și prevenirii riscului de dezinformare prin răspândirea informațiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice, având la bază lista persoanelor fizice și juridice supuse sancțiunilor internaționale și informațiile disponibile privind controlul exercitat de acestea asupra unor furnizori de servicii media, precum și multiplele constatări din rapoartele de monitorizare ale Consiliului Audiovizualului privind încălcările Codului Serviciilor Media Audiovizuale al Republicii Moldova, implicit aplicarea sancțiunilor pentru lipsa unei informării corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina”.