Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Explicațiile Consiliului Audiovizualului privind decizia…

Explicațiile Consiliului Audiovizualului privind decizia CSE de suspendare a licențelor de emisiune pentru șase posturi de televiziune

Președinta Consiliului Audiovizualului (CA), Liliana Vițu, susține că decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) din 16 decembrie 2022, privind suspendarea licențelor de emisie, pe durata stării de urgență, a șase posturi TV „are la bază mai mulți factori cumulativi, care țin atât de respectarea Codul serviciilor media audiovizuale, cât și de domeniul securității naționale”.

Potrivit președintei CA, pe parcursul ultimului an, cele șase posturi TV au fost sancționate de mai multe ori pentru „lipsa unei informări corecte, în reflectarea evenimentelor naționale, dar și pentru propagarea războiului de agresiune contra Ucrainei”. De asemenea, posturile suspendate, potrivit președinte CA, nu respectă „volumul de conținut local pe care trebuie să îl producă”, iar patru dintre cele șase posturi „și-au schimbat proprietarul în ultimele luni fără acordul CA”.

„Mai multe rapoarte de monitorizare, nu doar ale CA, dar și ale ONG-urilor de media, cum ar fi CJI, au atestat încălcarea repetată de către aceste posturi a prevederilor Codului serviciilor media audiovizuale. Au fost aplicate, pe parcursul acestui an, mai multe sancțiuni pentru lipsa unei informări corecte, în reflectarea evenimentelor naționale, dar și pentru propagarea războiului de agresiune contra Ucrainei.

De exemplu, înainte de începutul războiului, patru posturi din cele 6 vizate de CSE, au retransmis activ emisiuni informative rusești, care reprezentau un atac informațional asupra Ucrainei și o pregătire informațională pentru invadarea acesteia. (…) În primele zile ale agresiunii, aceste posturi au renunțat la retransmiterea programelor informative din Rusia, dar au adoptat o altă tactică, la care noi ne-am referit pe parcurs ca tactica de manipulare prin omisiune. Adică, aceste posturi au ales să tacă despre război.

(…) Totodată, „Telesistem TV” SRL, fondatoarea „Primul în Moldova” și „Accent TV”, a fost sancționată pentu faptul că și-a schimbat proprietarul, beneficiar final, fără acordul CA. Un control pentru încălcare similară se desfășoară acum și pe „Media Resurse ” SRL, fondatoarea TV 6 și Orhei TV. Astfel patru posturi din cele șase și-au schimbat proprietarul, beneficiar final, în ultimele luni fără acordul CA.

De asemenea, toate aceste posturi, nu respectă prevederile Codului privind volumul de conținut local pe care trebuie să îl producă. Doar în baza Codului audiovizualului, aceste posturi au încălcat în repetate rânduri regulile privind modelul de reflectare a evenimentelor naționale și internaționale, astfel, au informat cu rea-credință. Regulile de țin de proprietatea posturilor TV în situația care sunt, indicii că acestea ar fi controlate dinte-un singur punct, regulile privind conținutul local versus cel retransmis”, a explicat Liliana Vițu.

Totuși, șefa de la CA, susține că nu doar încălcările constatate de CA au stat la baza deciziei de suspendare a licențelor de emisie, „ci și informațiile despre controlul exercitat de persoanele sancționate internaținal asupra unora dintre aceste posturi de televiziune”.

„(…) Posturile TV a căror licență de emisie a fost suspendată au încălcat în mod constat Codul audiovizualului și principiile informării corecte, au favorizat persoanele suspuse sancțiunilor internaționale au manipulat cu privire la evenimentele naționale, dar și cu privire la războiul din Ucraina”, a explicat șefa de la CA.

Întrebată de ce nu au fost suspendate licențele de emisie a posturilor de televiziune ale oligarhului Vlad Plahotniuc, care la fel se află în lista sancțiunilor internaționale, președinta CA, Liliana Vițu, a declarat că „rapoartele noastre de monitorizare nu au atestat că aceste televiziuni ar favoriza persoana din lista de sancțiuni, iar pe articolul 13 (asigurarea informării corecte n. red.) nu au fost sancționai în acest an”.

Directorul Asociației Presei Independente (API), Petru Macovei, a declarat pentru ZdG că decizia CSE privind suspendarea, pe perioada stării de urgență, a licențelor de emisie pentru cele șase posturi de televiziune din R. Moldova, este „legală și perfect justificată”. Petru Macovei a afirmat că „aceste posturi încercau să justifice războiul Rusiei împotriva Ucrainei”.

După aproape zece luni de război al Rusiei împotriva Ucrainei, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat, pe 16 decembrie, o decizie privind suspendarea, pe perioada stării de urgență, a licențelor de emisie pentru șase posturi de televiziune din R. Moldova. Este vorba despre posturile „Primul în Moldova”, „RTR Moldova”, „Accent TV”, „NTV Moldova”, „TV6” și „Orhei TV”.

Potrivit Dispoziției CSE, decizia a fost luată „în scopul protejării spațiului informațional național și prevenirii riscului de dezinformare prin răspândirea informațiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice, având la bază lista persoanelor fizice și juridice supuse sancțiunilor internaționale și informațiile disponibile privind controlul exercitat de acestea asupra unor furnizori de servicii media, precum și multiplele constatări din rapoartele de monitorizare ale Consiliului Audiovizualului privind încălcările Codului Serviciilor Media Audiovizuale al Republicii Moldova, implicit aplicarea sancțiunilor pentru lipsa unei informării corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina”.

Astfel, Comisia pentru Situații Excepționale menționează că „Întreprinderea de Stat „Radiocomunicații” și distribuitorii de servicii media audiovizuale vor sista difuzarea și, respectiv, distribuirea serviciilor media audiovizuale incluse în prezenta dispoziție”.

Prezenta dispoziție intră în vigoare din momentul emiterii, se mai menționează în documentul aprobat de CSE.

După acest anunț, posturile de televiziune TV 6, Orhei TV și Primul în Moldova, afiliate deputatului fugar Ilan Șor, au venit cu o reacție față de decizia CSE de a le suspenda licențele de emisie pe perioada stării de urgență.

Cele trei posturi au publicat mesaje aproape identice în care spun că „argumentarea CSE este total neîntemeiată” și fac „apel la comunitatea internațională, corpul diplomatic acreditat în Republica Moldova, care trebuie să dea o apreciere justă” a deciziei CSE privind suspendarea licențelor de emisie.

A doua zi, și celelalte trei posturi de televiziune, RTR Moldova, NTV Moldova și Accent TV, au venit au reacții față de decizia CSE. RTR Moldova a anunțat că programele sale vor fi disponibile și pe postul Cinema 1, NTV Moldova a menționat că licența i-a fost suspendată pentru că „a căzut în dizgrația puterii”, iar Accent TV a declarat că decizia CSE „este un atac fără precedent la libertatea de exprimare, la libertatea editorială, la libertatea jurnaliștilor”.

Tot pe 16 decembrie, Uniunea Europeană a convenit asupra celui de-al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care include, pentru prima dată de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucraina, o decizie privind suspendarea licențelor de emisie în Europa a patru posturi de televiziune afiliate Kremlinului: NTV/NTV Mir, Russia-1, REN-TV și Pervîi Canal.