Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Poliția raportează numărul real de…

Poliția raportează numărul real de protestatari și o serie de încălcări de la protestul de astăzi: „În jur de 6000 de persoane” și „s-au atestat o serie de provocări la adresa structurilor de forță și acțiuni cu scop de destabilizare”

Sursa foto: ZdG

În urma protestului antiguvernamental organizat astăzi de Partidul Politic „Șor”, organele de drept au raportat mai multe ilegalități stabilite în timpul manifestației, se anunță într-un comunicat oficial al Poliției R. Moldova.

„S-au atestat o serie de provocări la adresa structurilor de forță și acțiuni cu scop de destabilizare, fiind admise în mulțime persoane sub influența alcoolului, cu comportament dubios și cu obiecte periculoase la ei (obiecte contondente, cuțite, foarfece chirurgicale, crengi, etc.) Prin toate acțiunile s-a urmărit instigarea la dezordine și periclitarea securității publice, fără a ține cont că în Piața Marii Adunări Naționale erau preconizate și alte evenimente, inclusiv cu participarea copiilor”, scrie în comunicat.

De asemenea, Poliția a constatat că organizatorii protestului „au încălcat intenționat cerințele stabilite anterior în cadrul ședinței comune dintre Primăria mun. Chișinău și Poliție”.

Mesajul Poliției subliniază faptul că acțiunile periculoase au fost dirijate de către cei care au desfășurat protestul. „Aceste acțiuni au fost ghidate de către organizatorii care au recurs la discursuri de ură, nu s-au conformat cerințelor, au admis acțiuni protestatare contrar regulilor stabilite anterior și care ar fi putut duce la escaladare și pericol pentru cetățeni”.

Organele de drept au avertizat organizatorii că se fac responsabili pentru acțiunile ilegale realizat de protestatari.

„Atenționăm organizatorii protestului că poartă răspundere pentru acțiunile ilegale care sunt admise de protestatari, inclusiv blocarea traseului. Amintim că pentru faptele admise în cadrul protestului, acțiunile/inacțiunile organizatorilor în funcție de caracterul și prejudiciul cauzat, aceștia sunt pasibili de răspundere în baza Codului Contravențional/ Penal”, scrie în comunicatul Poliției.

Totodată, Poliția a mai anunțat despre numărul real de persoane aduse organizat prezente astăzi la protest – „în jur de 6000 de persoane”.

În acest final de săptămână, 16 octombrie, cetățenii din toată țara care sunt aduși organizat în capitală au ieșit la un nou protest, care este organizat de Partidul Politic „Șor”.

A cincea duminică de proteste antiguvernamentale din centrul capitalei se deosebește de cele trecute. Astăzi, în fața coloanei de protestatari circulă două mașini de carabinieri cu mascați.

Ziarul de Gardă a arătat, în cadrul unei investigații sub acoperire, modul cum sunt mobilizați, transportați organizat și plătiți participanții la protestele Partidului Șor. De asemenea, a arătat care este rolul așa-numitelor „patratiste” din Orhei, care recrutează manifestanți, îi organizează și îi plătesc.

VIDEO/ Protestatari în chirie. Investigație ZdG sub acoperire: Ne-am infiltrat printre protestatarii lui Șor și vă arătăm, din interior, cum sunt plătiți oamenii aduși organizat la Chișinău și cum funcționează mașinăria de protest – Ziarul de Gardă

VIDEO/ Protestatari în chirie: „Patratistele” din Orhei. Cine împarte banii lui Șor – Ziarul de Gardă